Ikerovoj grupi 26 godina zatvora

Ikerovoj grupi 26 godina zatvora

Sudnica Višeg suda (foto: S.Dojčinović)

Kotoranin Ivan Pavlović Iker, vođa narko-grupe koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu, osuđen je danas pred Specijalnim sudom na 10 godina zatvora. Sudsko veće odbilo je optužbe za kriminalno udruživanje i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Piše: Bojana Pavlović

Osim Pavlovića, osuđeni su i njegovi saradnici – Velimir Krivokapić na osam, a Radoš Zečević i Radoje Radulović na četiri godine zatvora.

Optuženi Branislav Čolević oslobođen je optužbi, jer „dokazi nisu pokazali da je on imao svest i želju da bude deo kriminalne grupe“, rekao je predsednik sudskog veća Vladimir Mesarović obrazlažući presudu.

Pavlović je, osim za trgovinu drogom, osuđen i zbog falsifikovanja isprava jer je za nabavio austrijski pasoš i vozačku dozvolu na ime Bobek Fred koje je koristio njegov saradnik.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal iz 2010. godine opisuje nekoliko slučajeva krijumčarenja koje je policija osujetila i grupi zaplenila oko 70 kilograma kokaina.

Tokom 2008. i 2009. grupa je nabavljala kokain u Južnoj Americi i švercovala ga brodovima prekookeanske plovidbe do luka u zemljama zapadne Evrope. Pavlović je organizovao mornare u zemljama Latinske Amerike da preuzmu kokain, smeste ga na skrivena mesta na brodovima i prevezu u Evropu. Da bi pratio pošiljku kokaina, sa mornarima je održavao veze telefonom – nekad lično, a nekada preko Velimira Krivokapića.

Pošiljka od 24 kilograma droge sredinom avgusta 2008. stigla je u Belgiju, odakle je trebalo da se isporuči dogovorenim kupcima u Holandiji. U ovome ih je sprečila holandska policija kada je uhapsila Pavlovićevog saradnika i zaplenila drogu i blizu 1,5 miliona evra.

Već narednog meseca, belgijska policija presekla je još jednu isporuku. Članovi Pavlovićeve grupe tom prilikom švrecovali su oko 11 kilograma droge.

U oktobru i novembru iste godine, belgijska i italijanska policija su u sličnim akcijama uhapsile Pavlovićeve saradnike prilikom primopredaje droge. U Italiji je grupi oduzeto 12 kilograma kokaina, a u Belgiji 20. Italijanski organi utvrdili su da kokain zaplenjen u ovoj zemlji na tržištu vredi oko šest miliona evra.

Novac zarađen prodajom kokaina u zemljama Zapadne Evrope stizao je u Beograd u malim apoenima. Radoš Zečević, po nalogu Pavlovića, razmenjivao ih je u krupnije novčnice i polagao u sefove. Po potrebi je podizao novac, davao ga Pavloviću i uplaćivao dopune za mobilne telefone.

Zečević je Radoju Raduloviću iznajmio stan u kom je grupa čuvala mobilne telefone i oružje. Radulović se povremeno javljao na telefone i prenosio poruke u vezi sa pošiljkama droge, a radio je i kao Pavlovićev telohranitelj.

Na Radulovićev poziv, u Beograd je iz Podgorice stigao Čolević i preuzeo njegov posao – obezbeđivanje Pavlovića i stana u kom su bili oružje i telefoni.

Čolević je u svojoj odbrani istakao da nije znao da je Pavlović bio umešan u šverc droge. Rekao je i da su telefoni u stanu povremeno zvonili, ali da on na pozive nije odgovarao već je o njima samo obaveštavao Pavlovića.

Ivan Pavlović Iker, po zanimanju pomorac, uhapšen je 2009. kada je pokušao da pobegne u Crnu Goru. Istog dana uhapšeni su Žečević i Čolević, a Krvokapić je uhapšen u januaru 2011. u Crnoj Gori.

Izrečene kazne osuđenima će biti umanjene za vreme provedeno u pritvoru.

Comments are closed.