ICIJ poslao pismo podrške KRIK-u

ICIJ poslao pismo podrške KRIK-u

Marina Voker Gevara (printscreen)

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) uputio je pismo podrške portalu KRIK povodom dve tužbe koje je zbog projekta „Rajski papiri“ protiv KRIK-a podneo ministar Nenad Popović.

„ICIJ je ponosan što je KRIK, vodeća organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom u Srbiji, bila partner u projektu ‘Rajski papiri‘“, navodi se u pismu koje je potpisala Marina Voker Gevara, zamenica direktora ove organizacije.

Voker Gevara u pismu podseća da je međunarodni projekat „Rajski papiri“ doveo do brojnih istraga i reformi širom sveta i ističe da ICIJ podržava KRIK u rasvetljavanju stvari od javnog značaja u Srbiji.

„ICIJ vrednuje KRIK kao partnersku organizaciju zbog njihove posvećenosti istraživačkom novinarstvu i hrabrosti koju iskazuju u teškom okruženju za medije“, navodi se u pismu.

Pismo podrške ICIJ je uputio nakon dve tužbe koje je protiv KRIK-a podneo ministar Nenad Popović zbog tekstova koji su o njemu objavljeni u okviru projekta „Rajski papiri“. Popović je tužbama ukupno tražio dva miliona dinara odštete.
Podsetimo, ICIJ bio je uz nemački list „Zidojče cajtung“ jedna od vodećih novinarskih organizacija na projektu „Rajski papiri“. Među 96 medija koji su učestvovali u projektu bio je i KRIK, koji je analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom.

Pogledajte koji srpski državljani se pominju u „Rajskim papirima“

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo. Detaljnije o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

Comments are closed.