Sudija Trešnjev pod pritiskom predsednika suda

Sudija Trešnjev pod pritiskom predsednika suda

Aleksandar Trešnjev (foto: printskrin)

Aleksandar Trešnjev, jedan od članova veća koje je osudilo Darka Šarića, mogao bi da bude razrešen funkcije ukoliko Visoki savet sudstva (VSS) odluči da on obavlja dve nespojive funkcije – kao sudija i član udruženja „Cepris“. Postupak protiv njega pokrenuo je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović i ako se usvoji njegov predlog Trešnjev bi mogao da bude drugi sudija iz tročlanog veća sa suđenja Šariću koji će napustiti sud. Pre njega, Vladimir Vučinić, takođe zbog pritisaka predsednika Stepanovića, napustio je sudstvo i postao advokat.

Piše: Bojana Pavlović

Visoki savet sudstva na jučerašnjoj sednici razmatrao je da li Trešnjev može da bude istovremeno i sudija i član strukovnog udruženja Centar za pravosudna istraživanja – „Cepris“. Za donošenje odluke o ovom slučaju VSS  nije vremenski ograničen.

Udruženje „Cepris“ su u maju osnovale sudije, tužioci i advokati sa ciljem da, kako kažu, štite i unapređuju profesiju – među njima i sudija Trešnjev.

Predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović mesec dana po osnivanju udruženja izuzeo je Trešnjeva iz jednog predmeta u kome sudi zbog, kako je naveo, „sumnje u pristrasnost“. Sumnja se kod predsednika suda rodila zbog činjenice da advokat Vladimir Beljanski brani u postupku u kom Trešnjev sudi – a obojica su članovi udruženja „Cepris“.

Trešenjev se žalio na odluku o izuzeću, a Stepanović je potom zatražio da Visoki savet odluči da li Trešnjev može da bude član udruženja.

On u svom predlogu tvrdi da „nije moguće da se sud i advokatura zajedno zalažu za nepristrasnost i nezavisnost suda“ – jer zastupaju različite interese.

Ističe i da „ne vidi ko konkretno finansira ovu nevladinu organizaciju“, te da bi to mogle biti čak i stranke u postupku koje bi na taj način uticale na sudije.

Delatnost „Ceprisa“ je, prema Stepanoviću, sporna i zbog toga što se bavi položajem i statusom sudija koje regulišu isključivo zakon i Ustav.

Aleksandar Trešnjev

Aleksandar Trešnjev

Trešnjev se branio i uložio je pritužbu na Stepanovićev predlog navodeći da nije tačan argument da sudije i advokati ne mogu biti članovi istog udruženja jer se i jedan član Visokog saveta po pravilu bira iz redova advokata.

Naveo je i da je Stepanović prevazišao svoja ovlašćenja i „dao sebi za pravo da ocenjuje dozvoljenost postojanja jednog udruženja“.

„Članovi udruženja Cepris su bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije, sudija Ustavnog suda, sudija Apelacionog suda, bivši predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije, pet profesora univerziteta, osam doktora pravnih nauka i niko od njih nije uočio da se ciljevima nevladine organizacije Cepris zadire u statusna pitanja sudija“, naveo je Trešnjev u pritužbi.

On dodaje da bi svaki pokušaj da se finansiranjem udruženja utiče na njegov rad bio krivično delo.

Predsednik suda, međutim, u narednim obraćanjima VSS-u prešao je na ličnu diskreditaciju Trešnjeva i kaže da ako „Cepris“ okuplja stručnjake, onda nije jasno otkud Trešnjev među njima.

„Ostaje nejasno na osnovu kojih kriterijuma je Trešnjev izabran za člana Ceprisa uzimajući u obzir prosečnu ocenu sa osnovnih studija od 7,55“, navodi Stepanović i dodaje svojim argumentima godine studiranja, ocene iz pojedinih predmeta i broj okončanih postupaka.

Trešnjev je na jučerašnjoj sednici istakao da je iznenađen „ličnom notom koju je predsednik suda uneo u svoje izjašnjavanje“ i da Stepanović koristi podatke iz njegovog dosjea što nije dozvoljeno.

Aleksandar Trešnjev sudi u Specijalnom sudu od 2012. godine. Sudio je u slučaju rehabilitacije Draže Mihailovića, sudi kriminalnoj organizaciji koja se bavila ubistvima, iznudom i reketiranjem poznatoj kao „valjevska grupa“, bivšoj ministarki Jasni Matić u slučaju SIEPA. Kao član veća sudio je u predmetima za ubistvo Iva Pukanića i u postupku protiv Darka Šarića.

Drugi od trojice sudija

Visoki savet sudstva odlučuje o tome da li je članstvo Trešnjeva u „Ceprisu“ nespojivo sa sudskom funkcijom neposredno pre nego što će suđenje Šariću za šverc kokaina krenuti ispočetka.

Trešnjev je bio član veća koje je osudilo Šarića na 20 godina zatvora. Odluka je doneta većinom glasova – dakle, dvojica sudija glasala su da se Šarić osudi na maksimalnu kaznu za šverc dorge, a jedan nije. Glasanje je tajno te se ne zna kako je koji sudija glasao.

Šarićeva presuda, međutim, poništena je u maju ove godine i suđenje je vraćeno na početak.

Trešnjev je drugi od trojice sudija koji su učestvovali u donošenju te presude protiv koga se pokreće postupak pred VSS.

Sudija Vladimir Vučinić koji je takođe bio član veća napustio je sudstvo posle pritisaka kojima je bio izložen i to upravo od predsednika suda Stepanovića, o čemu je ekskluzivno govorio u intevjuu za KRIK. On je promenom godišnjeg rasporeda premešten iz Posebnog odeljenja nazad u krivično odeljenje u Palati pravde, a svi slučajevi u kojima je sudio počeli su ispočetka sa novim članom veća.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Donirajte KRIK i pomozite nam da izveštavamo sa najznačajnih suđenja i da istražujemo korupciju u sudstvu. Informacije o tome kako da nas donirate, možete pronaći na ovom linku. 

6 Comments

 1. Ja kaže:

  Ljudi..da bi ste sudili o sudiji Tresnjev…morate prvo da upoznate njegov rad…to je jedan od retkih sudija koji ima svoje JA…i koji ne potpada pod uticaj vlasti….a to je osnovni problem zasto vlast zeli da ga smeni…kako bi mogla da utice na rad specijalnog suda…da izvlaci korist…i da rasuda koristi za licne obracune….ko ne veruje neka se raspita kod bilo kog radnika iz pravosudja…

 2. Tt kaže:

  Podrska sudiji Tresnjevu!

 3. Manja Petrovic kaže:

  Odlichan,nepristrasan sudija,profesionalan do maksimuma,nepodmitljiv,uvazhen od strane kolega! PODRSHKA SUDIJI TRESHNJEVU!!!

 4. Pokret@fajteri.org kaže:

  Prvo da taj sudija objasni javnosti po cijem nalogu je Radisava Raju Rodica vlasnika Kurira drzao dve godine u pritvoru bez dokaza i na kraju ga prinudio ba prizna krivicu za izmisljeno delo koje nije uradio a sve samo da se opravda taj dvogodisnji pritvor. Ako je posten neka progovor

 5. Svrle kaže:

  To sto je toliko drzao svemocnog Rodica samo potvrdjuje da je posten. Rodic i njemu slicni „tajkuni“ zasluzuje da provede decenije, a ne godine u zatvoru. Prema tome, time sto branis Rodica, samo si jos vise potvrdio da je nevin, u koleno.