Human rights watch o stanju u medijima u Srbiji

Human rights watch o stanju u medijima u Srbiji

U delu izveštaja organizacije za zaštitu ljudskih prava Human rights watch o stanju u medijima u Srbiji navodi se da su u 2017. nastavljeni napadi na novinare, kampanje provladinih medija protiv nezavisnih organizacija i novinara, kao i da je reakcija vlasti na njih bila neadekvatna.

Izvor: Human rights watch

U izveštaju se navode i podaci koje je prikupilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) da je od januara do sredine novembra prošle godine registrovano 75 slučajeva nasilja, pretnji ili zastrašivanja novinara, uključujući i šest fizičkih napada.

Tako se u izveštaju spominju i dešavanja sa inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada su dvojica muškaraca novinarku lista „Danas“ Lidiju Valtner odvukla sa mesta događaja i pokušala da joj oduzmu mobilni telefon.

„Po rečima novinarke, dva policajca u civilu su posmatrala su napad i nisu joj pružila pomoć. Na istom događaju, novinari koji su radili za „Vice“, Radio Beograd i „Insajder“ tvrde da su neidentifikovana lica koristila fizičku silu i pretnje da bi ih sprečila da izveštavaju sa događaja“, piše ova organizacija i dodaje da policija i dalje proveravala ovaj incident.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava kao značajnu ističe i osuđujuću presudu Višeg suda u Beogradu kojom je kaznio nedeljnik NIN zbog navodnog nanošenja štete ugledu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića zbog članka u vezi sa rušenjem imovine u beogradskom kvartu Savamala.

„Rad Komisije za utvrđivanje činjenica o ubistvima tri istaknuta novinara sporo napreduje. Dva od četiri pripadnika Državne bezbednosti optužena za umešanost u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije puštena su iz pritvora u kućni pritvor u julu. Treći okrivljeni je na izdržavanju kazne od 40 godina za druga krivična dela, dok je četvrti u bekstvu. Ostala dva ubistva su i dalje nerešena“, navodi Human rights watch.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *