Hrvatski policajci osumnjičeni da su prodavali informacije osobama iz Srbije

Hrvatski policajci osumnjičeni da su prodavali informacije osobama iz Srbije

foto: hrvatska policija

Dvoje pripadnika hrvatske granične policije pod istragom su zbog sumnje da su poverljive podatke iz policije, među kojima informacije o raspisanim poternicama, dostavljali ljudima iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u zamenu za novac, saopštila je Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

Piše: Jelena Radivojević

Vođa ove kriminalne grupe koja je osnovana početkom 2019, kako tvrdi tamošnje tužilaštvo, bio je Željko Cigula. On se sa zainteresovanim kriminalcima dogovarao o tome kakvi podaci su im potrebni i pregovarao o ceni, a potom od njih dobijao imena osoba koje je bilo potrebno proveriti u sistemu Ministarstva unutrašnjih poslova koji sadrži poverljive podatke, poput informacija iz istraga i raspisanih poternica.

Zainteresovani kupci uglavnom su bili iz okolnih zemalja – državljani Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Nakon toga bi, kako je utvrdilo tužilaštvo, granični policajci Tomica Sopek i Anđelko Hanžek vršili provere u policijskim bazama i podatke dostavljali Ciguli. 

Kriminalci iz regiona su za to, tvrdi hrvatsko tužilaštvo, plaćali dogovoreni novac Ciguli lično ili preko drugih osumnjičenih.

Tužilaštvo tvrdi da su osumnjičeni na ovaj način nezakonito zaradili najmanje 12 hiljada evra i gotovo 50 hiljada dinara, koje su međusobno podelili.

Grupa se tereti za kriminalno udruživanje, davanje i primanje mita, zloupotrebu položaja i pomaganje i podstrekavanje na zloupotrebu položaja.

Cigula je uhapšen i određen mu je pritvor Među osumnjičenima su Kemal Rastoder, Dušan Georg i Mladen Šipka, koji su navodno kupovali poverljive informacije, kao i Andreja Kirbiš i Ljiljana Šumiga, koje se terete da su bile posrednici u predaji novca. 

Comments are closed.