Hrkalović ostaje u pritvoru

Hrkalović ostaje u pritvoru

Dijana Hrkalović (foto; mup.gov.rs)

Bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović ostaje u pritvoru pošto je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio odluku iz decembra kojom joj je pritvor određen. Hrkalović je u međuvremenu optužena, a suđenje je zakazano za početak marta.

Piše: Bojana Pavlović

Zbog opasnosti da bi mogla da utiče na svedoke, bivša državna sekretarka provela je u pritvoru dva meseca – od oktobra do decembra prošle godine. Pošto su svedoci ispitani, a optužnica podignuta, puštena je da se brani sa slobode. Dve nedelje kasnije, međutim, Viši sud u Beogradu ponovo joj je odredio pritvor – zbog opasnosti od bekstva i uticaja na drugog optuženog. Njeni advokati žalili su se na ovu odluku, ali je Apelacioni sud u Beogradu sada žalbe odbacio i potvrdio rešenje o pritvoru.

Početak suđenja Hrkalović zakazan je za mart, a sudi joj se za trgovinu uticajem. Kako je tužilaštvo utvrdilo, ona je uticala na dvojicu policajaca Dejana Milenkovića i Milorada Šušnjića da opstruiraju istrage i krše zakon. Njima dvojici na teret se stavlja da su zloupotrebili položaj. 

Istraga protiv Hrkalović izneverila je očekivanja javnosti – tužilaštvo nije ispitalo njene veze sa kavačkim kriminalnim klanom niti grupom Veljka Belivuka. Jedino do čega je došlo jeste da je kao državna sekretarka od Milenkovića tražila da tužilaštvu ne dostavi na vreme izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona u okviru istrage za ubistvo Vlastimira Miloševića koji je likvidiran u Beogradu 2017. Kako tvrde, ovo je otežalo poziciju tužiocu koji nije stigao da se pripremi za suđenje.

Osim toga, Hrkalović je optužena i da je nezakonito prisluškivala Darka Eleza, opasnog kriminalca koji je predvodio grupu profesionalnih ubica. Tužilaštvo tvrdi da joj je u tome pomogao načelnik novosadske policije Šušnjić.

Detalje optužnice objavio je NIN krajem decembra, međutim, nije jasno da li je Hrkalović optužena i za još jedno delo koje joj se tokom istrage stavljalo na teret – da je naredila da se iz transkripata o prisluškivanju advokata Dragoslava Ognjanovića obrišu delovi u kojima je navodno govorio o njoj. Ognjanović je ubijen u julu 2018, a ubistvo još nije rešeno.

Za krivično delo za koje je Hrkalović optužena maksimalna propisana zatvorska kazna je osam godina, ali je tužilaštvo tražilo da je sud osudi na pet godina.

Pročitajte više vesti u ovom slučaju

Pročitajte više o Dijani Hrkalović

Comments are closed.