Hrkalović optužena, pa puštena iz pritvora

Hrkalović optužena, pa puštena iz pritvora

Dijana Hrkalović (foto: mup.gov.rs)

Bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović, koja je danas optužena za trgovinu uticajem, puštena je iz pritvora, potvrdili su za KRIK njeni advokati. Ona je optužena da je u više slučajeva uticala na kolege da ometaju istrage.

Piše: Bojana Pavlović

Kako su za KRIK rekli advokati bivše državne sekretarke, ona je večeras puštena iz pritvora gde je provela dva meseca zbog sumnje da je uticala na kolege iz policije da opstruiraju istrage i krše zakon. 

Pritvor joj je prvobitno bio određen da ne bi uticala na svedoke, međutim, kako su istakli njeni advokati, nakon što je tužilac ispitao sve svedoke, ovaj osnov je prestao važi. 

Tužilaštvo je danas sudu dostavilo optužni predlog protiv Hrkalovićke, a uz njega i predlog za produženje pritvora – ovaj put navodeći kao razlog opasnost od bekstva i uticaja na saučesnike. Sud, međutim, nije uvažio ove razloge.

U krivičnoj prijavi protiv nje navodi se da je Hrkalović uticala na Dejana Milenkovića u dva slučaja – da izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka u okviru istrage za ubistvo Vlastimira Miloševića ne dostavi odmah tužilaštvu, kao i da se uništi prisluškivani razgovor advokata Dragoslava Ognjanovića koji je ubijen 2018. Godine. Milenković je optužen da je zloupotrebio položaj.

Takođe je sumnjičena da je nezakonito prisluškivala kriminalca Darka Eleza i u tome joj je navodno pomogao načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić, takođe danas optužen.

U vreme dok je Hrkalović kao državna sekretarka bila u vrhu policije, osetljive informacije su curile ka kriminalnim krugovima, istrage su padale, a dokazi nestajali. Novinari su otkrili da je njen nekadašnji emotivni partner, visokopozicionirani žandarm Nenad Vučković Vučko, bio spona između Hrkalović i klana Veljka Belivuka, ali te veze do danas nisu ispitane.

Hrkalović je u martu privedena i saslušana zbog navodno nezakonitog prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića, ali ne u svojstvu osumnjičene već građanke. 

Njoj su tada u policiji postavljena pitanja o vezama sa grupom Darka Eleza, ali ne i Belivuka. Elez je predvodio grupu profesionalnih ubica, a nedavno je u Bosni i Hercegovini osuđen na 15 godina zatvora tako što je skopio sporazum sa tužilaštvom – njime je pristao da sarađuje sa tužilaštvom Srbije i pomogne u rešavanju drugih krivičnih dela.

Više o Dijani Hrkalović pročitajte ovde.

Comments are closed.