Hoće li sudija Petrović znati da napiše presudu Šariću?

Hoće li sudija Petrović znati da napiše presudu Šariću?

Zvuči neverovatno, ali sudbina najvećeg suđenja organizovanom kriminalu u Srbiji zavisi od toga hoće li sudija Siniša Petrović znati da napiše presudu.

Piše: Stevan Dojčinović

Kada je pre dve godine Apelacioni sud oborio prvu presudu protiv Darka Šarića, jedan od glavnih razloga bio je to što sudija Siniša Petrović nije znao da je lepo sastavi.

U traljavo napisanoj presudi, sudija nije objasnio šta je koji član grupe švercera kokaina tačno radio, ali nije ni jasno naveo kako je na osnovu snimaka prisluškivanih razgovora i pisanih dokaza zaključio da je narko-kartel počinio dela za koja su njegovi članovi osuđeni.

Ovo, inače, nije redak problem u našoj zemlji. Tako je ove nedelje pala presuda kriminalcima iz grupe Slobodana Šaranovića jer sudija Vladimir Duruz, između ostalog, nije dobro objasnio koliko članova je imala grupa, ko su bile vođe i ostalo.

Generalno se presude, ali i optužnice, u Srbiji veoma loše pišu. Utopljene su u pravne izraze, floskule i birokratski jezik, sa vrlo malo objašenjena i pravog sadržaja. Često iz optužnica nije jasno ko je za šta optužen, a u presudama ko je za šta osuđen. Da ne mora da bude tako, jasno je kada se čitaju optužnice i presude iz stranih zemalja. Kad god čitam ovakav materijal iz Amerike ili Italije, imam osećaj da čitam krimi triler, a ne dokument iz sudskog predmeta.

Mada, to što su kod nas sudije loši pisci ne mora uvek da bude razlog zašto presude ispadnu takve. U nekim slučajevima mi deluje da su presude namerno loše napisane – upravo s razlogom da budu oborene.

Siniša Petrović, predsednik veća koje sudi Šariću, nije se pokazao kao dobar sudija – odlagao je suđenja i pustio da se postupak odugovlači godinama i „razvodni“. Tolerisao je rasprave u sudnici. A kako se vidi i loš je pisac presuda. Uprkos tome je napredovao – postavljen je za predsednika Specijalnog suda.

Sada, kada je Šarić ponovo osuđen, Petrović je ispravio zamerke na koje je Apelacioni sud ukazao – između ostalog, Šarića su osudili po starijem zakonu, kako je sugerisano da bi trebalo.

U ponedeljak, u sudnici je delovao nervozno. Nakon što je obelodanio kolike kazne su kriminalci dobili, obećao je da će sve detaljno i lepo objasniti u novoj presudi – koju trenutno piše.

Materijala ima. Ovo je jedan od najvećih predmeta sa mnoštvom dokaza – prisluškivanih razgovora, svedočenja i razne dokumentacije.

Ali da bi presuda prošla popravni kod Apelacionog suda, Petrović mora da se potrudi. Njegove spisateljske sposobnosti nikada nisu bile na većem testu.

Comments are closed.