Hapšenja na severu Kosova zbog ubistva Ivanovića

Hapšenja na severu Kosova zbog ubistva Ivanovića

Oliver Ivanović (foto: mc.rs)

Kosovska policija jutros je u Kosovskoj Mitrovici uhapsila policajca Radeta Basaru koji je vodio istragu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zbog sumnje da je prikrivao dokaze i bio član kriminalne grupe, a traga za Željkom Bojićem, šefom operative Kosovske policije za sever. Bojićev sin uhapšen je zbog nedozvoljenog psedovanja oružja.

Piše: Bojana Pavlović

Kosovski tužilac Sulj Hodža, koji vodi istragu ubistva Ivanovića, izjavio je jutros da je hapšenje izvedeno u vezi sa ovim slučajem i da su policajci osumnjičeni za prikrivanje dokaza.

On nije saopštio imena osumnjičenih, a da je reč o Basari i Bojiću potvrdio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u jutarnjem programu televizije „Pink“.

Policija Bojića nije zatekla u stanu, a prilikom pretresa pronašla je oružje koje navodno pripada njegovom sinu Vasiliju zbog čega ga je privela.

Posle ovog hapšenja, za umešanost u ubistvo Ivanovića kosovsko tužilaštvo trenutno sumnjiči devet osoba.

U novembru prošle godine uhapšena su takođe dvojica kosovskih policajaca Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić koji je radio kao obezbeđenje jednog kafića u Mitrovici. Hapšenje je izbegao Milan Radoičić koga policija nije zatekla kod kuće.

Tužilaštvo je u aprilu saopštilo da je istraga proširena na još dve osobe, a KRIK je otkrio da je reč o Zvonku Veselinoviću i Milanu Mihailoviću. Kao osumnjičena vodi se i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović.

Poznata imena

Veselinović i Radoičić su kontroverzni biznismeni sa severa Kosova koji su povezani sa Srpskom listom. O uvezanosti politike i kriminala na severu Oliver Ivanović je govorio pre nego što je ubijen i tada je istakao da je Radoičić neformalni centar moći.

Radoičić je potom i ozvaničio svoju ulogu u kosovskoj politici pošto je postavljen za potpredsednika Srpske liste.

Veselinovića i Radoičića srpska obaveštajna služba označila je kao vođe kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. Na ovaj način, navodi se u izveštaju BIA čiju kopiju poseduje KRIK, Veselinović je stekao ogromno bogatstvo.

Protiv njih vođeno je više postupaka, ali za ova krivična dela nikada nisu osuđeni.

U odbranu Milana Radoičića stao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da je srpska policija ispitala Radoičića i da je sigurna da nije umešan u Ivanovićevo ubistvo. Vučić je kazao da je Radoičić rodoljub koji brani položaj Srba na Kosovu.

Više o Veselinoviću pročitajte ovde

O Radoičićevoj ulozi u kosovskoj politici pročitajte ovde

Comments are closed.