Stojanović: Popović tužbom želi da ugasi KRIK

Stojanović: Popović tužbom želi da ugasi KRIK

Maja Stojanović

Tužba ministra Nenada Popovića protiv KRIK-a predstavlja pritisak na ovaj medij i podneta je sa namerom da ugasi KRIK, smatra Maja Stojanović, direktorka nevladine organizacije „Građanske inicijative“ .

Piše: Jelena Radivojević

Stojanović ukazuje da odšteta od milion dinara koju ministar Popović traži od KRIK-a predstavlja direktan pritisak na održivost ovog medija, jer toliki iznos može da ga ugasi.

„Jedina odšteta koja bi g-dinu Popoviću bila dovoljna, kako bi nastavio da se bez uvida javnosti bavi svojim poslovanjima, jeste da ugasi KRIK. Tome ova tužba i služi. Na sudstvu je da sada pokaže da li radi u istom cilju ili ne“, kaže Stojanović.

Ona smatra da je tužba samo jedan od oblika pritisaka, dok su učestali pokušaji diskreditacije i diskriminacije KRIK-a od strane nosilaca javnih funkcija podjednako opasni i ne smeju biti zanemareni.

Stojanović podseća da je tužba ministra Popovića protiv KRIK-a još jedan pokazatelj principa koju ova vlast usvaja u svojoj borbi protiv nezavisnih medija, naročito onih koji istražuju korupciju.

Prvi cilj vlasti je, kako kaže, odricanje od bilo kakve političke odgovornosti prema građanima jer političari koriste javne funkcije, ne da obavljaju posao u javnom interesu, već da bi koristili političku moć u razvoju ili prikrivanju svojih potencijalno nelegalnih i nelegitimnih poslova.

„Drugi cilj, dugoročno mnogo opasniji, je korišćenje moći kako bi vršili pritisak na one novinare i medije koji rade u javnom interesu i predstavljaju glavnu prepreku zloupotrebi javnih funkcija. Učešćem u sistematskom ugrožavanju mogućnosti opstanka slobodnih medija, Popović želi da doprinese stvaranju potpune atmosfere nekažnjivosti, netransparentosti i neodgovornosti nosilaca javnih funkcija“, navodi Stojanović.

Podsećamo, ministar Nenad Popović tužio je KRIK, njegovog urednika i još četvoro novinara koji su radili na međunarodnom projektu „Rajski papiri“ i otkrili da Popović poseduje ofšor kompanije i imovinu vrednu više od 100 miliona dolara. Ministar traži da mu se isplati milion dinara, zbog narušenog ugleda i pričinjene nenadoknadive štete.

Sve što je KRIK objavio o ministru Popoviću potkrepljeno je autentičnim dokumentima.

Korekcija: Zbog nesporazuma je u prvobitnoj vesti izjava Maje Stojanović, članice koordinatnog tela grupe „Za slobodu medija“, predstavljena kao saopštenje ove grupe. Greška je ispravljena.

Zbog pritisaka koje trpimo, redakcija KRIK-a moli čitaoce da donacijama pomognu da nesmetano nastavimo da se bavimo istraživanjem kriminala i korupcije. Svaka donacija mnogo znači! Kako da nas donirate pogledajte na ovom linku.

Comments are closed.