Grujić o firmi u „Rajskim papirima“: Nije ofšor zona, već EU

Grujić o firmi u „Rajskim papirima“: Nije ofšor zona, već EU

Branislav Grujić (foto: mc.rs)

Branislav Grujić (foto: mc.rs)

Biznismen Branislav Grujić čija malteška firma se pojavljuje u „Rajskim papirima“ rekao je da Malta ne predstavlja ofšor zonu i da mu nije jasno po kom kriterijumu se našao u „Rajskim papirima“.

Piše: Bojana Jovanović

Grujić koji godinama živi u Rusiji u projektu „Rajski papiri“ pojavljuje se kao suvlasnik malteške kompanije „PF Properties Limited“. Partner mu je Rus Arkadij Zelmanovič Blank.

„To nije ofšor zona, to je Evropska unija, gde je prostor za bilo kakve malverzacije sveden na nulu, gde ne postoji banka koja će prihvatiti transakciju ako za nju ne postoji osnov u papirima. Ja nikada nisam ni krio tu kompaniju, ona je deklarisana i formirana kako bi za velike projekte u inostranstvu mogla da koristi kredite evropskih banaka. Ne znam po kom kriterijumu sam se našao na ovom spisku, valjda su tražili sve što je vani na ’ić’“, rekao je Grujić za „Danas“

Međunarodni projekat „Rajski papiri“ obuhvata više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i Singapura, kao i iz 19 zvaničnih kompanijskih registara poreskih rajeva.

KRIK je učestvovao u ovom projektu i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom.

Procurila dokumenta otkrila su koji poznati srpski državljani su koristili usluge agencija „Appleby“ i „Asiaciti Trust“ ili bili vlasnici kompanija u nekoj od ofšor destinacija.

Detalje pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.