GRECO: Srbija prošle godine nije ispunila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije

GRECO: Srbija prošle godine nije ispunila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije

Foto: CEO.int

Tokom prethodne godine Srbija nije ispunila nijednu od 17 preporuka za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, piše u godišnjem izveštaju Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), tela Saveta Evrope.

Piše: Jelena Radivojević

U izveštaju je navedeno da su se preporuke za Srbiju odnosile na stvari koje je trebalo da sprovedu narodni poslanici, sudije i tužioci i da su najgori rezultat postigli parlamentarci – četiri od pet preporuka nije ispunjeno, dok je jedna delimično sprovedena. Sudije i tužioci nisu ispunili polovinu od šest preporuka koje su planirane za prethodnu godinu, dok je druga polovina delimično ispunjena.

Ove preporuke nisu nove, date su još 2015. godine i odnose se, između ostalog, na povećanje transparentnosti parlamentarnih procesa, na potrebu za kodeksima koji bi regulisali poklone i druge vidove koristi koju funkcioneri mogu da dobiju dok su na položaju. Istaknuta je i potreba da se transparentno urede kontakti poslanika sa lobistima i trećim stranama, uzimajući u obzir veliku mogućnost uticaja i sukoba interesa.

Preporuke za sudije i tužioce odnose se na jačanje nezavisnosti i oslobađanje od političkog pritiska.

Srbija je tako dospela u grupu zemalja koje sporo implementiraju preporuke GRECO-a i samim tim nije usklađena sa savetima tog tela.

GRECO je, podsetimo, sredinom marta 2018. godine opomenuo Srbiju jer nije ispunila nijednu od navedenih preporuka i tada je zaključuno da je nivo ispunjenja veoma nizak. Savet Evrope tada je zahtevao od šefa srpske delegacije da što pre dostavi izveštaj o napretku i primeni preporuka.

Savet Evrope je osnovao GRECO 1999. godine sa ciljem da nadzire usklađenost zemalja članica sa antikoruptivnim standardima Saveta Evrope. Ovo telo trenutno ima 49 članica, a Srbija je među njima od 2003. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *