Grad dozvolio gradnju na mestu srušenih objekata u Savamali

Grad dozvolio gradnju na mestu srušenih objekata u Savamali

Izgradnja parkinga u Savamali

Na mestu srušenih objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali u toku je izgradnja parkinga „Beograda na vodi“. Dozvolu za gradnju izdao Grad Beograd, pokazuju dokumenta koja je sakupio KRIK.

Piše: Bojana Jovanović

Dok policija i tužilaštvo skoro šest meseci bezuspešno pokušavaju da otkriju ko je u noći 24. aprila srušio oko hiljadu kvadrata poslovnog prostora u Savamali, Grad Beograd dozvolio je preduzeću „Beograd na vodi“ da na ovom prostoru napravi parking.

Privremena dozvola za gradnju izdata je 19. septembra, pokazuje dokumentacija koju su iz javno dostupnih izvora skupili novinari KRIK-a. Radovi su u toku, a parking bi trebalo da bude završen do kraja oktobra. Vrednost radova procenjena je na 46,4 miliona dinara, piše u dokumentima.

Zahtev za izdavanje dozvole je najpre odbijen, jer „Beograd na vodi“ nije dostavio kompletnu dokumentaciju. Dva dana kasnije kompanija je ponovila zahtev posle čega je dozvola izdata.

radnici-sreduju-parcelu-u-savamali

Izgradnja parkinga na mestu gde su srušeni objekti

Za gradnju na delovima parcele na kojoj su se nalazili objekti firmi „Iskra“ i „Transport peroni“ koji su nezakonito srušeni, izdata je i dozvola za uređenje u okviru pešačke zone „Gallery Walk“. I ova dozvola je najpre odbijena, da bi istog dana „Beograd na vodi“ podneo novi zahtev, a rešenje o privremenoj dozvoli odmah je izdato.

Novinari KRIK-a kontaktirali su Grad Beograd i preduzeće „Beograd na vodi“, ali niko nije želeo da odgovori na pitanja u vezi sa dozvolama. Rekli su nam da pitanja pošaljemo mejlom i čim odgovori stignu, KRIK će ih objaviti.

„Iza rušenja vrh gradske vlasti“

Od bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali prošlo je skoro pola godine, a javnost i dalje nije obaveštena šta je sve učinjeno na otkrivanju osoba koje su upravljale bagerima i onih koje su naložile rušenje.

Tužilaštvo je policiji naredilo da prikupi potrebne informacije tek deset dana nakon što su objekti srušeni. Uviđaj, međutim, nikada nije izvršen jer je Grad Beograd naložio raščišćavanje terena. Gradski komunalni inspektor pokrenuo je postupak jer su građani prijavili šut. Po izlasku na teren konstatovao je da se na ovom prostoru u Hercegovačkoj ulici nalazi „veći broj urušenih objekata, građevinski i komunalni otpad“ nakon čega je naloženo čišćenje terena.

O savamalskim dešavanjima iz izborne noći oglašavali su se nezavisni državni organi, političari i državni funkcioneri.

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da policija nije reagovala na pozive građana koji su te noći u Hercegovačkoj ulici bili legitimisani i privremeno lišeni slobode od strane maskiranih osoba koje su rušile. U izveštaju koji je objavio dve nedelje po rušenju, zaštitnik je konstatovao da policija nije reagovala jer je takvo naređenje došlo s „vrha“.

Reagujući na izveštaj zaštitnika ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da niko nije izdao da niko sa „vrha“ policije nije izdao nikakvo protivzakonito naređenje i da je policija izašla na teren onda kada je pozvana i obaveštena.

„Kada dođe do ugrožavanja života policajaca, kao na primer kad imamo isečene naponske kablove, onda zaista ne postupa. Policija ne prilazi tom delu dok se ne otkloni opasnost po živote policajaca“, odgovorio je Stefanović na pitanje novinara zašto se policija nije odazvala pozivima građana.

Najviše pažnje javnosti privukle su, međutim, izjave premijera Aleksandra Vučića. Neposredno nakon događaja on je rekao da država ne stoji iza rušenja, „a ako stoji neko taj je kompletan idiot i taj treba da odgovara“.

Mesec dana kasnije, Vučić je izjavio da iza rušenja stoje najviši organi gradske vlasti.

„Mislim da je njihov motiv bio najčistiji, da su hteli da obezbede najčistiji prostor, čisteći nešto od kriminalaca“, rekao je Vučić u junu ove godine, ali do danas nije predočio imena odgovornih.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali negirao je da gradska vlast ima bilo kakve veze sa događajima u Savamali, ali je potvrdio da je površina na kojoj su se nalazili srušeni objekti predviđena za izgradnju „Beograda na vodi“.

On je u intervjuu redakciji „Insajder“ objavljenom pre dve nedelje istakao da su grad i vlada sa te lokacije srušili 370 objekata, pa ne bi bilo prepreka da se poruše ni ovih 12, te ne vidi razlog da iko iz gradske vlasti to čini na ovakav način.

„U narednih nekoliko meseci, nedelja i ti objekti bi se uklonili, zašto bi iko iz gradske vlasti to uradio?“, upitao je gradonačelnik Beograda.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu pronaći u našoj bazi dokumenata

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Podržite KRIK novčanom donacijom i pomozite nam da nastavimo da pratimo ovaj slučaj. Detalje o tome kako možete da nas donirate, pročitajte na ovom linku 

Comments are closed.