Godinu dana od „Skenera“ – samo jedna presuda

Godinu dana od „Skenera“ – samo jedna presuda

Godinu dana nakon dve velike policijske akcije „Skener“ doneta je jedna presuda, a u većini slučajeva istrage i dalje traju. Masovna hapšenja često se koriste u predizborne svrhe i ne predstavljaju sistemsku borbu protiv korupcije, smatraju sagovornici KRIK-a.

Piše: Nataša Marković

Sudija Miodrag Plazinić iz Čačka, koji je tokom prve akcije Skener uhapšen zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 100 evra, osuđen je na dve godine zatvora i pet godina zabrane rada u pravosuđu. U pitanju je prvostepena presuda – konačnu odluku tek treba da donese Apelacioni sud.

Ovo je ujedno i jedina presuda protiv jednog od uhapšenih u policijskim akcijama „Skener“.

Dve akcije u kojima je uhapšeno ukupno 95 osoba izvedene su u martu i aprilu prošle godine, neposredno pre parlamentarnih izbora. Najavljene su kao „suzbijanje korupcije na teritoriji Srbije“.

Uhapšeni su zaposleni u brojnim državnim i privatnim firmama i to zbog krivičnih dela koja se povezuju sa korupcijom – primanja mita, zloupotrebe položaja, pribavljanje materijalne koristi… Hapšenjima je, kako je tada rečeno, prethodila višemesečna istraga u kojoj je učestvovalo više od dvadeset tužilaštava iz cele zemlje.

„Pokazaćemo da se korupcija u ovoj zemlji ne isplati i da će svi oni koji se u nju upuste za to morati da snose odgovornost“, rekao je u martu prošle godine ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Godinu dana kasnije, međutim, od 95 uhapšenih, samo jedna osoba je osuđena, a osam optuženo. Jedan postupak je obustavljen, a u ostalim slučajevima istraga još traje, informacije su koje je iz tužilaštava širom Srbije dobio KRIK.

Borba protiv korupcije i kriminala ne može da bude instant i da se svodi na masovna hapšenja u jednom danu dok svakodnevna i sistemska borba izostaje, kaže za KRIK Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

„Činjenica da je na osnovu policijske prve akcije ‘Skener’ doneta samo jedna presuda govori da je borba protiv kriminala u Srbiji jedan medijski trik koji političke stranke koriste u predizborne svrhe“, istakao je Đorđević.

On je objasnio da se velikim hapšenjima koja izgledaju filmski „gubi poverenje građana i ruši kredibilitet institucija od kojih se traži brzo i mnogo, a ne kvalitetno“.

Advokat Božo Prelević istakao je da je nemoguće očekivati rezultate velikih akcija nakon godinu dana.

„Velikim hapšenjima se optereti tužilaštvo predmetima gde postoji osnov za podizanje optužnica, ali i onim predmetima gde nema ničega“, kaže Prelović i objašnjava da kapacitet policije i tužilaštva ne dozvoljava takva hapšenja.

Akcije „Skener“ samo su deo niza policijskih akcija izvedenih u prethodnih godinu dana.

Iako je svako veliko hapšenje bilo praćeno konferencijom za novinare, javnost nije obaveštavana o rezultatima ovih akcija.

Comments are closed.