Godinu dana od 24 stana: Mali i dalje direktor ofšor firmi

Godinu dana od 24 stana: Mali i dalje direktor ofšor firmi

Godinu dana nakon što je KRIK objavio priču o 24 stana, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i dalje je direktor ofšor firmi preko kojih je kupio stanove. Postupak koji je nakon ovog otkrića protiv njega pokrenula Agencija za borbu protiv korupcije, još je u toku.

Piše: Dragana Pećo

Doniraj KRIK_300x140Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK u oktobru prošle godine otkrila je da je Siniša Mali kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 24 stana u luksuznom letovalištu „Sveti Nikola“ u Bugarskoj.

Nakon otkrića KRIK-a, Mali je priznao da je učestvovao u kupovini luksuznih nekretnina, ali do danas nije otkrio za koga ih je kupio.

Mali je potom tvrdio da je na dokumentima koja pokazuju da je kupovao nekretnine njegov potpis falsifikovan, javnosti do danas nije predočio dokaze za svoje tvrdnje. Sudovi u Burgasu, oblasti gde se nalaze stanovi, obavestili su KRIK da se pred njima ne vodi postupak zbog falsifikovanja potpisa.

Podsetimo, novinari KRIK-a objavili su dokumenta iz zvaničnog poslovnog registra.

Po objavljivanju priče o 24 stana advokatica koju je Mali angažovao da u njegovo ime podnosi papire bugarskom poslovnom registru, predala je dokumenta u kojima piše da je ona vlasnik i direktor ofšor firmi. Ova dokumenta registar je odbacio u julu ove godine.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je nakon KRIK-ovog otkrića postupak provere da li je Mali prijavio svu imovinu i prihode i izveštaj dostavila tužilaštvu. Izveštaje tužilaštvu Agencija podnosi ukoliko provera ukazuje da su izvršena krivična dela.

Bivša supruga gradonačelnika Marija Mali tvrdi da je u postupku koji Agencija vodi protiv Malog, ovoj instituciji dostavljena njena lažirana izjava o prihodima.

Ona je u krivičnoj prijavi koju je podnela protiv svog bivšeg supruga navela da je bila ucenjena da lažno prikaže određene prihode kao nasledstvo koje je dobila od oca.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je obećao javnosti da će slučaj biti ispitan do kraja, kao i da Siniša Mali neće ostati na mestu gradonačelnika ukoliko se utvrdi da je direktor ofšor kompanija i da je prekršio zakon.

Vagoni i zemlja

Osim istraživanja o stanovima u Bugarskoj, novinari KRIK-a otkrili su još nekoliko njegovih poslovnih aranžmana koji su stvorili potpuno drugačiju sliku o njemu.

KRIK je otkrio da je porodica Mali ilegalno stekla 10 hektara državne zemlje kod Vršca. Iako je vlasnik privatizovanog preduzeća koje je koristilo i otuđilo državno zemljište u korist porodice Mali pravosnažno osuđen, protiv članova porodice gradonačelnika Beograda nije vođen postupak.

Nakon objavljivanja ove priče, posle šest godina je nastavljen sudski postupak u kojem država pokušava da povrati zemlju.

U serijalu istraživanja o gradonačelniku, KRIK je otkio i da je Mali iskoristio svoj položaj u Agenciji za privatizaciju i pomogao ocu da privatizuje fabriku vagona „Bratstvo“ u Subotici. Partner njegovom ocu bio je porodični prijatelj Vladimir Delić, koji prema dokumentima iz projekta „Panamski papiri“ otvara kompanije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ove firme, tvrdi Delić, nisu povezane sa Malim.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali godinu dana odbija intervju sa novinarima KRIK-a.

Pročitajte sve priče o gradonačelniku Beograda

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu pogledati u bazi dokumenata

3 Comments

 1. Војислав Милутин kaže:

  Подржавам Ваш рад који је за добро Србије. Не очекујете ваљда да држава као систем реагује. Државе нема. Систем је уништен. Држава је само интерес у систему пљачке.
  Нажалост!

 2. Doms kaže:

  Svaka vam čast još jednom na ovom pravom ISTRAŽIVAČKOM novinarstvu. Ako se pitate u kojem smjeru ide država, dovoljno je da pogledate kako izgleda i o čemu piše glasilo Vlade i SNS-a, Informer. No radije nemojte. Krik, puna podrška.

 3. Nikola kaže:

  Prava istrazivanja,pravi novinari!
  Divim se vasem radu i vasoj hrabrosti.
  Jedino,nema institucije u ovoj veseloj drzavi koja moze da sve ovo procesuira i kazni adekvatno.