Godinu dana nije poznato ko je obio stan novinarke KRIK-a

Godinu dana nije poznato ko je obio stan novinarke KRIK-a

Dragana Pećo (foto: mc.rs)

Ni godinu dana nakon obijanja stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo policija nije otkrila ko je upao u stan i ispreturao stvari. Policija je posle događaja podnela krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog teške krađe i od tada tužilaštvu nije dostavila nijedan dokument u vezi sa slučajem, rečeno je novinarima KRIK-a u tužilaštvu.

Piše: Jelena Radivojević

Krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe policija je podnela u julu prošle godine, neposredno nakon što je stan novinarke obijen, rečeno je novinarima KRIK-a u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Prijava je podneta zbog teške krađe iako iz stana novinarke nije ništa ukradeno.

Iz tužilaštva kažu i da su nakon dobijene krivične prijave policiji naložili da učini sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi otkrila ko su osobe koje su obile stan i ispreturale stvari. Policija im i dalje nije poslala izveštaj o tome šta su sve uradili u vezi sa ovim slučajem, rečeno je novinarima KRIK-a u tužilaštvu.

Podsetimo, nekoliko dana nakon događaja ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da „policija čini sve kako bi se potpuno razrešio slučaj“ i dodao da su im poznate dve grupe koje operišu u tom kraju.

„Ko god da je počinilac, moraće da odgovara“, rekao je ministar u septembru 2017. godine dodajući da je saslušano više osoba u vezi sa tim slučajem.

Od tada, međutim, iz policije do tužilaštva nisu stigle nikakve informacije.

Stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo obijen je početkom jula prošle godine. Vrata sa razvaljenom bravom zatekao je njen verenik po povratku s posla. Stvari u stanu bile su ispreturane, garderoba povađena iz ormana i fioka, međutim, ništa nije odneto – čak ni privatni laptop i telefon koji su stajali na vidnom mestu.

Napadi na novinare

Slučaj novinarke KRIK-a nije usamljen, na šta podsećaju domaće i strane novinarske i medijske organizacije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podseća da se slučajevi napada na novinare ne rešavaju duže od decenije. Prema njihovoj evidenciji od početka godine u Srbiji su zabeležena 43 slučaja napada na novinare.

Međunarodna organizacija „Reporteri bez granica“ istakla je u poslednjem izveštaju da novinari u Srbiji nisu bezbedni jer brojni napadi na njih nisu istraženi niti sankcionisani.

U izveštaju o ljudskim pravima za prethodnu godinu Stejt department navodi da su novinari i mediji u Srbiji tokom 2017. godine bili žrtve zastrašivanja, fizičkih napada, ali i medijskih kampanja provladinih medija.

Comments are closed.