Fridom haus: Vlast guši medijske slobode u Srbiji

Fridom haus: Vlast guši medijske slobode u Srbiji

Sve autoritarnija vlast u Srbiji konstantno tokom četiri godine guši medijske slobode, ocenila je Šenon O’Tul urednica američke organizacije Fridom haus (Freedom House) za slobodu medija. „Novinari rade izuzetan posao, naročito ako se uzme u obzir duga kampanja Vučićeve vlade protiv nezavisnih medija“, piše O’Tul.

Izvor: Fridom haus

Urednica Fridom hausa u tekstu analizira stanje u medijima u Srbiji i navodi da je Aleksandar Vučić, od kada je 2014. postao premijer, nastojao da sa tržišta istisne kritičke medije i diskredituje novinare koji imaju sredstva da i dalje rade.

Vučićev strah od slobodnih medija je razumljiv, navodi ona, pošto su istraživački novinari više puta posramili njegovu vladu.

„Novinari su primorali Vučića da prizna da su beogradski funkcioneri odgovorni za tajno, nezakonito rušenje u četvrti Savamala, da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rušenje nije zaustavio, da borba protiv korupcije kojom se država hvali retko dovodi do presuda, razotkrili da se ne zna poreklo 200.000 evra kojima je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio stan“, piše O’Tul.

Novinari rade izuzetan posao, naročito ako se uzme u obzir duga kampanja Vučićeve vlade protiv nezavisnih medija koja je i uticala na pogoršanje rezultata indeksa slobode štampe u Srbiji, navodi dalje.

„Srpskim novinarima su ove godine odale priznanje značajne međunarodne organizacije, ali su kod kuće suočeni sa proizvoljnim poreskim istragama, uskraćivanjem reklamnih priloga, otvorenim zastrašivanjem“, ocenila je ona

Kao primere navodi vanrednu poresku kontrola u „Vranjskim“, zamrzavanje računa kompanije „Adria Media“, ali i slučaj napada na urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

„Novinari koji kritikuju vladu proglašavaju se za izdajnike, društvene degenerike, oruđa mafije ili stranih obaveštajnih službi. Posle pisanja KRIK-a Vulinova stranka Pokret socijalista nazvala je u saopštenjima njegovog urednika Stevana Dojčinovića narkomanom. Pisali su da Dojčinovića plaćaju iz inostranstva da napada Vulina, kao i da mrzi svakog ko se bori za Srbiju“.

Kao dodatne oblike pretnji medijima navodi optužbe za klevetu, pretnje i uznemiravanje, posebno novinarki i nekažnjene fizičke napade.

Dalje piše da ni povremena upozorenja iz Evropske unije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nisu uspela da spreče alarmantno pogoršanje situacije u medijima u Srbiji.

„Ukoliko žele da zaštite malobrojne nezavisne novinare koji Vučićevu vlast pozivaju na odgovornost moraće da oštrije osuđuju uvredljive kampanje i lažne finansijske kontrole, kao i da ukažu na manje vidljive pritiske kao što su manipulacije na tržištu, ocenila je O’Tul.

Izgleda da Vučić i njegovi saveznici, piše urednica Fridom hausa, znaju da slobodno izveštavanje može pomoći učvršćenju demokratije, jačanju nezavisnih institucija i razotkrivanju korupcije. Pitanje je da li to shvata i međunarodna zajednica.

Comments are closed.