Fridom haus: Srbija više nije demokratska zemlja

Fridom haus: Srbija više nije demokratska zemlja

(Foto: skrinšot/freedomhouse.org)

Jačanje korupcije i uticaja privatnih interesa, zloupotreba moći i taktike strahovlade predsednika Aleksandra Vučića doveli su do toga da Srbija prvi put od 2003. godine ispadne iz kategorije demokratskih država, zaključak je međunarodne organizacije Fridom haus (Freedom House). Ova organizacija ističe i da je u Srbiji došlo do porasta visoke korupcije koja se ne kažnjava i veće kontrole medija.

Piše: Milica Vojinović

Organizacija Fridom haus ocenjuje da je u Srbiji u prošloj godini došlo do porasta korupcije, pogotovo one na visokom nivou.

„Do 2019. godine korupcija na visokom nivou postala je sve jača, a već krhke antikorupcijske institucije su dodatno oslabljene“, piše u izveštaju ove organizacije za prošlu godinu u kom se podseća da je SNS došao na vlast koristeći parolu borbe protiv korupcije. 

Malo je pokrenutih istraga, a kamoli presuda u ovim slučajevima, pa deluje da se problem korupcije na visokom nivou pogoršava, ocenjuje Fridom haus. 

Istražni organi, kako se dalje navodi, rutinski ignorišu otkrića istraživačkih novinara, a zvaničnici vladajuće stranke i pridruženi tabloidi daju sve od sebe da diskredituju one novinare koji otkrivaju korupciju.

„Kao i prethodnih godina, brojni korupcijski skandali, i veliki i mali, 2019. godine su potresli Srbiju, ali većina je prošla bez ozbiljne istrage ili krivičnog gonjenja“, navodi ova organizacija. Kao jedan od primera daje slučaj koruptivnih veza Siniše Malog o kom je prošle godine pisao KRIK kada je otkrio da je njegovom bratu automobil i stan ustupila na korišćenje firma „Milenijum tim“ koja dobija najvrednije poslove u državi.

Kao jedan od razloga za pogoršanje stanja u Srbiji je i situacija u medijima koje u velikoj meri kontroliše vlast.

„Većina štampanih i elektronskih medija je pod kontrolom vladajućeg SNS-a“, zaključuje se u analizi Fridom hausa, a kao najgori primeri istaknuti su televizija „Pink“ i tabloid „Informer“.

„(Oni) služe kao propagandni mediji SNS-a koji se koriste da hvale vladajuću stranku i njenog lidera, a istovremeno demonizuju njihove kritičare i protivnike.“

Kako dalje navodi Fridom haus, manje ekstremni u ovome su javni servis Radio-televizija Srbije i novine „Politika“ koji su nešto suptilniji u prorežimskom izveštavanju, ali i ekstremno ograničavaju medijski prostor za aktivnost opozicije.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) marginalizovala je opoziciju, zaključuje Fridom haus.

„U Srbiji opozicija ne oseća da može efikasno da se zalaže za promene politike, jer je vladajuća stranka radila na tome da joj uskrati priliku i sumnja da bi ikada mogla da osvoji vlast na izborima.“

Fridom haus je, podsetimo, nezavisna svetska organizacija koja se bavi širenjem slobode i demokratije u svetu, analizirajući prepreke i zagovarajući veća politička prava i građanske slobode.

Ova organizacija nekoliko godina zaredom upozorava na sve goru situaciju u Srbiji kada je u pitanju stanje demokratije. I do sada je isticala probleme poput korupcije i kontrole medija, a prošle godine saopštila je i da je Srbija izgubila status slobodne države. 

11 Comments

 1. Bb kaže:

  Otkriste toplu vodu!!! Svi mi to znamo!!! Koga da glasamo jednom,kad ovi nestanu???!!!Svi koji se nude, rade za strance,amere,nemce,ruse…

 2. Cecaganić kaže:

  Slažem se. Ema demokratije.sama vlast i premijerka je digla uzbunu za decu predsednika što je sramno a povod je da. Blati opoziciju.

 3. Nemanja kaže:

  Због чега приказујете мапу Србије без Косова?

  • Ime i Prezime kaže:

   pitaj preCednika gde je Kosovo

  • aaaa kaže:

   Bas bih to i ja da pitam… Ne treba nama Nemac i Englez da oduzmu Kosovo, pored takvih ‘novinara’

  • Lovro kaže:

   Pa kad je to sada neovisna država,ako niste znali

  • Queenee kaže:

   Fidom haus prikazuje Srbiju bez Kosova i Metohije. Krik samo prenosi vest u celosti.

 4. Стеван kaže:

  Власт народу ! Директна демократија !

 5. Pera kaže:

  Apsolutno je nebitno šta kaže neka šoroševska organizacija. Njihovo mišljenje vredi ko i mišljenje Pere pijandure iz kafane na ćošku.