Fridom haus: Srbija izgubila status slobodne države

Fridom haus: Srbija izgubila status slobodne države

Foto: Freedom House

Srbija je izgubila status slobodne države i sada se nalazi među delimično slobodnim zemljama zbog sve gorih uslova pod kojima se sprovode izbori, ali i napada na nezavisne novinare, piše u najnovijem izveštaju američke organizacije Fridom haus (Freedom House).

Piše: Milica Vojinović

Srbija je četvrta na listi zemalja u kojima je zabeležen najveći pad u stanju demokratije, a ispred nje su Nikaragva, Tanzanija i Venecuela.

Status Srbije pogoršao se zbog načina na koji se sprovode izbori, ali i zbog toga što se nastavljaju napadi vlasti i njima bliskih medija na nezavisne novinare. Fridom haus navodi da se za obračun sa nezavisnim medijima koriste prljave kampanje i zloupotreba državnih institucija.

Foto: Freedom house/skrinšot (klikni za uvećanje)

Predsednik Aleksandar Vučić je, ocenjuje Fridom haus, akumulirao izvršnu vlast što je protivno ulozi koju prema ustavu ima kao predsednik.

„Na Balkanu, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nastavili su da konsoliduju vlast oko sebe i svojih klika, narušavajući standarde dobre vladavine i prekoračujući ustavom predviđene uloge“, navodi se u izveštaju ove organizacije.

Na grafikonu koji pokazuje propadanje demokratija u nekoliko država, može se videti da je u Srbiji zabeležen znatan pad od 2014. – godine kada je sadašnji predsednik Vučić došao na mesto premijera.

Foto: Freedom house/skrinšot (klikni za uvećanje)

„Antidemokratski lideri Centralne Evrope i Balkana, uključujući i neke koji su besramno konsolidovali moć izvan ustavnih granica, nastavljaju da podrivaju institucije koje štite slobodu izražavanja i udruživanja i vladavinu prava“, zaključuje se u izveštaju i konstatuje da efekti napada lidera na demokratske institucije, iako nisu uvek očigledni, mogu biti razarajući tokom vremena.

Podsetimo, i u prošlogodišnjem izveštaju ove organizacije izneti su slični zaključci – da su Vučić i Đukanović „zarobili svoje države pretvarajući ih u mehanizme za širenje moći i jačanje svojih partija.“

I tada je kritikovana koncentracija moći u rukama predsednika Vučića, a iznet je i zaključak da je stanje demokratije u Srbiji u padu četvrtu godinu zaredom, najviše zbog lošeg stanja u oblastima nezavisnosti medija, civilnog sektora, državnog upravljanja i lokalne vlasti.

Fridom haus je nezavisna svetska organizacija koja se bavi širenjem slobode i demokratije u svetu, analizirajući prepreke i zagovarajući veća politička prava i građanske slobode.

7 Comments

 1. Slavica kaže:

  Razočarana sam sa svim dešavanjima u Srbiji.
  90% medija uzurpirano je od strane vlasti.
  Nemamo , mi građani prave informacije, mnoge stvari se okreću…
  Devedesetih godina građani su ćutali, plašili se za svoja radna mesta, a sada iako su ih izgubili i dalje ćute…
  Oni koji nisu ćutali otišli su u inostranstvo… Istočna Srbija 1999g ostala je prazna…
  Jedina TV koju smo mogli da pratimo bila je B92, tada…
  Sada je ostalo vrlo malo televizija i portala gde možemo da dobijemo po neku informaciju…
  Reagujem i neću da ćutim jer, moja deca su tu, moji unuci, moja sestra, njena porodica, moji prijateljiiz…
  Razočarana sam u RTS, Prvu. O2…
  ISTRAJTE U SVOM RADU!

 2. Milorad kaže:

  To stoji ali na karti Hrvati su slobodna drzava ? Ovo meni lici na kartu nato i ne nato drzava

  • čika Vasa kaže:

   Delim Vaš skepticizam Milorade, zaista liči na NATO kartu. Međutim Turska i Crna Gora (a od danas i Makedonija), su takođe NATO članice i nisu „slobodne“.

  • ljubo kaže:

   Ne mogu Hravti biti slobodna drzava nego Hrvatska … a svakako je slobodnija od ove nase zaboravljene crne rupe , osim za Vucica i njegovu balvaneriju

  • Duca Sponzor kaže:

   Sta te covece briga za Hrvatsku? Citas li sta je sa Srbijom? Osim,mozda zivis u HR onda sorry.

 3. Aleksandar kaže:

  Recimo Crna Gora, Madjarska i Turska su u NATO-u a eno ih na listi. Taj vaš „argument“ je šupalj sa svih strana.

 4. Svarog kaže:

  Da li moze neki link gde se moze procitati originalni izvestaj na Engleskom ?