Fridom haus: Nizak stepen demokratije i pritisci na nezavisne medije

Fridom haus: Nizak stepen demokratije i pritisci na nezavisne medije

Stepen demokratije u Srbiji pao je na najniži nivo od 2005. godine, a razlog tome su negativna događanja u izbornom procesu, demokratskoj vladavini i slobodi medija, navodi se u novom izveštaju američke organizacije Fridom haus (Freedom House) o stepenu slobode i demokratije.

Piše: Milica Vojinović

Fridom haus u izveštaju o Srbiji iznosi zabrinutost zbog sve veće netrpeljivosti koju vlast ispoljava prema nezavisnim i medijima koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Istraživački novinari i oni koji kritikuju Vladu često se susreću sa optužbama od strane visokih zvaničnika i neretko su u prorežimskim medijima predstavljeni kao kriminalci ili pripadnici stranih obaveštajnih agencija“, piše u izveštaju.

Kao jedan od napada koji je najduže trajao u izveštaju se navodi medijska kampanja koju je protiv KRIK-a danima vodio provladin tabloid „Informer“ i tokom koje je urednik KRIK-a lažno optuživan da je „francuski špijun“,„lažni novinar“,„saradnik mafije“ i „terorista“, a objavljivane su i njegove privatne fotografije.

U kontekstu pritisaka na medije u izveštaju se pominje i izložba „Necenzurisane laži“ koju je u julu prošle godine organizovala vlast, a na kojoj su „kritički nastrojeni mediji prikazani kao lažovi“.

Mediji nisu pod zvaničnom cenzurom, ali se za mnoge smatra da su priklonjeni nekoj političkoj partiji, dok je Radio-televizija Srbije i dalje pod velikim uticajem vlasti, ocena je Fridom hausa.

Nakon jakih rezultata koje je Srpska napredna stranka ostvarila na izborima 2016. godine jedan broj novinara i glavnih urednika otpušten je sa Radio-televizije Vojvodine, što mnogi opisuju kao politički motivisano čišćenje“, piše u izveštaju.

Fridom haus navodi i da su politička prava i građanske slobode umanjene u prethodnih nekoliko godina pod vlašću Aleksandra Vučića i SNS-a. Poboljšanja su pak vidljiva u oblastima povezanim sa pristupanjem Evropskoj uniji.

Srbija je dobila ocenu manje za razvoj demokratije u oblasti političkih prava. Kako piše u izveštaju na to su najviše uticale „ozbiljne neregularnosti na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.“

Ova organizacija navodi i brojne kritike koje je Vlada Aleksandra Vučića dobila na račun nedostatka transparentnosti kada je reč o projektu „Beograd na vodi“.

„Značajan je bio specifičan incident u kojem je vladavina prava bila efektivno suspendovana kako bi bilo omogućeno rušenje privatnog vlasništva i napravljen prostor za projekat za razvoj nekretnina koji ima podršku vlade“, piše u izveštaju.

U izveštaju se podseća da je Poverenik za informacije od javnog značaja primio pretnje nakon što je zatražio da se pokrene istraga zbog rušenja u Savamali.

Fridom haus izražava zabrinutost i zbog podataka koje je izneo američki Stejt department o tome da srpske vlasti prate privatne onlajn komunikacije bez neophodnih dozvola.

Ovo bi moglo da utiče na pravo građana na otvorene i slobodne privatne razgovore“, navodi ova organizacija.

Fridom haus je nezavisna organizacija koja se bavi širenjem slobode i demokratije širom sveta, analizirajući prepreke i zagovarajući veća politička prava i građanske slobode.

Comments are closed.