Fridom haus: Demokratija u Srbiji slabi, Vučić ponizio institucije

Fridom haus: Demokratija u Srbiji slabi, Vučić ponizio institucije

Stanje demokratije u Srbiji pogoršano je četvrtu godinu zaredom, a koncentracija moći u rukama predsednika Aleksandra Vučića se nastavlja, ocenjuje organizacija Fridom haus (Freedom House) u novom izveštaju o zemljama u tranziciji.

Piše: Milica Vojinović

„Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori zarobili su svoje države pretvarajući ih u mehanizme za širenje moći i jačanje svojih partija“, navodi se u izveštaju Fridom hausa „Zemlje u tranziciji“.

Predsednik Vučić je, kako ocenjuje Fridom Haus, prošle godine ponizio institucije zamenivši poziciju premijera predsedničkom funkcijom.

„U srpskom parlamentarnom sistemu premijer je moćnija izvršna vlast. Ali Vučić je, nakon što je postao predsednik, lično odabrao svog naslednika na mestu premijera i nastavio da obavlja svakodnevne državne poslove iz kabineta predsednika suprotno Ustavu“, piše u izveštaju.

Iz Fridom hausa navode da Evropska unija mora da shvati ozbiljno neliberalno ponašanje zemalja koje žele da postanu članice EU, kao što su Srbija i Crna Gora.

„Želja za površnom ’stabilnosti’ na Balkanu ne sme baciti u senku potrebu da Evropska unija iskoristi svoju moć da poboljša vladavinu prava“, piše u izveštaju.

Fridom haus konstatuje da je stanje demokratije u Srbiji u padu četvrtu godinu zaredom, a pogoršanje je zabeleženo u oblastima nezavisnosti medija, civilnog sektora, državnog upravljanja i lokalne vlasti.

Prema oceni ove organizacije demokratija je u balkanskim državama jačala u periodu od 2005. do 2010. godine, ali trenuto slabi „osim u Makedoniji nakon obećavajuće promene vlasti.“

„Nacionalističke provokacije koje su dovele do konflikta u Jugoslaviji ponovo su postale poželjan rečnik političara“, jedan je od zaključaka izveštaja „Zemlje u tranziciji“.

Fridom haus je nezavisna organizacija koja se bavi širenjem slobode i demokratije širom sveta, analizirajući prepreke i zagovarajući veća politička prava i građanske slobode.

Comments are closed.