Fond oca Dejvida Kamerona izbegao plaćanje poreza Britaniji

Fond oca Dejvida Kamerona izbegao plaćanje poreza Britaniji

(foto: theguardian.com)

Otac britanskog premijera Dejvida Kamerona vodio je ofšor fond koji nikada nije platio porez u Britaniji.

Priredila: Nataša Marković

Ijan Kameron bio je direktor „Blairmore Holdings Inc“, investicionog fonda sa Bahama nazvanog po staroj porodičnoj kući u Aberdinširu, koji je upravljao desetinama miliona funti u vlasništu najbogatijih porodica.

Fond koji je osnovan početkom osamdesetih uz pomoć premijerovog pokojnog oca postoji i danas. „Gardijan“ je potvrdio da za trideset godina „Blairmore“ nikada nije platio ni peni poreza na svoju dobit Velikoj Britaniji.

Prema podacima iz „Panamskih dokumenata“ u fondu je bilo pedeset stanovnika Bahama čiji je posao bio da potpisuju papire i budu na funkcijama blagajnika i sekretara.

Fond je kontrolisan pomoću takozvanih nosilaca akcija. Akcije ne nose ime vlasnika i slične su banknotama. Vlasnik je onaj ko u svojim rukama ima sertifikat. Iako se smatraju legalnim, „nosioci akcija“ su u mnogim državama zabranjeni zbog moguće zloupotrebe, utaje poreza ili pranja novca.

U procurelim dokumentima otkriveni su detalji o tome kako je Kameron pokušavao da prikrije „Blairmorov“ profit preduzimajući niz komplikovanih i skupih aranžmana.

Ijan Kameron obezbedio je da kompaniju vodi odbor od šest direktora, iz Švajcarske i sa Bahama –  nijedan iz Britanije. Svake godine držali su godišnji sastanak u Švajcarskoj. Ipak, na osnovu dokumenata vidi se da su važne odluke donošene u Velikoj Britaniji.

Portparolka premijera je izjavila da je kancelarija premijera dala odgovor na navode o prošlosti Ijana Kamerona.
Na pitanje da li još uvek postoji bilo kakav porodični novac uložen  fond, portparolka je rekla „To je privatna stvar“ i dodala da premijer ,,preduzima niz aktivnosti u borbi protiv utaje i izbegavanja plaćanja poreza“.

Izvor: Guardian

Comments are closed.