„FinCEN dosijei“: Svet sumnjivih transakcija

„FinCEN dosijei“: Svet sumnjivih transakcija

Foto: ICIJ

Više od dve hiljade poverljivih izveštaja je procurilo iz američkog Trezora, odnosno njegovog odeljenja koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala (FinCEN) i oni svedoče o razmerama tokova „prljavog“ novca širom sveta. Naime, za prethodnih osamnaest godina je zabeleženo više od dva biliona dolara novčanih transakcija koje su banke označile kao sumnjive i prijavile FinCEN-u. Ovaj novac slale su razne firme uključene u korupciju, tajkuni, kao i kriminalci, otkriva novinarsko istraživanje „FinCEN dosijei“, koje predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i BuzzFeed News, a u kojem učestvuju i mnoge partnerske novinarske organizacije, među kojima su mreža OCCRP i KRIK.

Priredila: Bojana Jovanović    

Do dokumenata FinCEN-a, koja pružaju jedinstven pogled na nezakonite svetske tokove novca, došli su novinari američkog BuzzFeed-a i podelili ih sa ICIJ-om i sa više od 400 kolega novinara iz 108 redakcija u 88 država. U ovom međunarodnom novinarskom projektu učestvovao je i KRIK, koji je istraživao sumnjive transakcije povezane sa srpskim kompanijama, a otkrića možete čitati od sutra na našem sajtu. 

U „FinCEN dosijeima“ je više od dve hiljade dokumenata koja otkrivaju novčane transakcije za koje su banke iskazale sumnju da su u pitanju pranje novca ili neko drugo krivično delo i prijavile ih odeljenju američkog Trezora koje se bavi borbom protiv finansijskog kriminala. Izveštaji se odnose na period od 18 godina i sastavljani su od 1999. do 2017. godine.

„FinCEN dosijei“ otkrivaju da su banke, u ovom periodu, otkrile više od dva biliona (dve hiljade milijardi) dolara sumnjivih novčanih transakcija širom planete. 

Curenje tajnih dokumenata otkriva da i je više velikih svetskih banaka – JPMorgan, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank i New York Mellon – nastavilo da sprovodi transakcije kriminalaca, oligarha i korumpiranih političara, iako su ih američke vlasti ranije već kaznile zbog toga što nisu uspele da zaustave tokove prljavog novca.  

Sedište FinCEN-a (foto: Scilla Alecci, ICIJ)

Dokumenta otkrivaju korupcionaške afere koje su osakatile ekonomije u Africi i Istočnoj Evropi; misteriozne i fiktivne kompanije koje pomažu prevarantima da prevare male porodične biznise i usamljene penzionere; pljačkaše grobnica koji su založili drevne budističke predmete galerijama u Njujorku; venecuelanske tajkune koji ispumpavaju novac namenjen lokalnom stanovništvu za socijalno stanovanje i škole, kao i da su američki zvaničnici najveću rafineriju zlata na Bliskom Istoku osumnjičili da je pomagala u pranju novca. 

Uzbunjivači

BuzzFeed nije otkrio ko je uzbunjivač od koga je dobio dokumenta.

U oktobru 2018. godine, međutim, uhapšena je Natali Edvards, zaposlena u FinCEN-u.  Ona je u januaru ove godine priznala je da je prekršila zakon tako što je učinila javnim izveštaje o sumnjivim transkacijama. Njen advokat je tada izjavio da je Edvards to učinila jer je smatrala da se vladine agencije nisu na pravi način bavile bitnim stvarima. 

„Otišla je u medije i rekla: ’Ako ne mogu da verujem da će ovo da reše vladini službenici, mislim da mogu da verujem medijima da će to da urade i da skrenu pažnju američkog naroda“, prepričao je advokat njene reči. Edvardsovoj će biti presuđeno u oktobru. 

Budite od ponedeljka uz KRIK! Tokom nedelje objavljujemo priče o sumnjivim novčanim transakcijama srpskih biznismena i kompanija! 

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Podržite naš rad donacijom! Detaljnije o tome kako da nas donirate pogledajte ovde. 

4 Comments

 1. Svetlana kaže:

  A korupcija oko projekata zastite zivotne sredine u bgd od 2012 do danas nije IN.
  JAVITE

 2. Dragan kaže:

  Zeleli bismo da budete dosledni i objavite detalje o transakcijama srpskih „biznismena“. Zahvaljujem vam licno i zelim srece i uspeha u radu.

 3. Bogdan kaže:

  Pozdravljam vas rad,upornost i hrabrost novinara koji cesto rizikuju i licnu bezbednost da bi dosli do istine.
  U ovom ludom vremenu, samo su kriminalci naslonjeni na zvanicnu vlast,
  dosli u svoje “ zlatno doba ‘ dok njadan narod,naivno verujuci zvanicnoj informaciji,ceka obecano, bolje sutra.

 4. Радник kaže:

  Све се свело на истраживање , у Србији од 1990. нико није у бајбокани због сумњивих послова,одеш у суд даш изјаву и застарео случај у фиоци ,осумњичени ослобођен набедише на недужна човека и тако прође 2020. народно више није наше него оних што нас заступају , и какве нам вајде од тога ко шта пише и ко шта чита кад нам је систем НадриКомунизам