Ferenkote: Napadi na novinare stvaraju lošu atmosferu u društvu

Ferenkote: Napadi na novinare stvaraju lošu atmosferu u društvu

Klemens Ferenkote (foto: KRIK)

Komentarišući napade Pokreta socijalista Aleksandra Vulina na urednika KRIK-a novinar nemačkog radija ARD Klemens Ferenkote kaže da način na koji se funkcioneri obraćaju javnosti mora da bude što umereniji, racionalniji i zasnovan na činjenicama.

Piše: Milica Vojinović

Ferenkote kaže da napadi provladinih medija, vladinih zvaničnika i partijskih funkcionera na urednika KRIK-a nakon priče o tome da ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra, nisu dobri jer kvalitet političke komunikacije ima značajan uticaj na kvalitet javnog i političkog diskursa jedne zemlje.

On je naglasio da bi način na koji političari, pogotovo oni na vlasti, govore morao da bude što umereniji, racionalniji i zasnovan na činjenicama.

Kada vlast preko tabloida stvara negativnu klimu protiv medija koje ljudi iz vlasti ne vole, kada se oni napadaju i vređaju, to loše utiče na kvalitet javnog diskursa“, kaže Ferenkote.

On daje primer Angele Merkel koja, iako je izgubila veliki broj glasova na izborima prethodnog vikenda, nije promenila način komunikacije.

„U sred migrantske krize pre dve godine ona je komunicirala na umeren način, civilizovano, što ju je zasigurno mnogo koštalo kasnije“, rekao je on.

Na pitanje šta bi se u Nemačkoj dogodilo da dođe do ovakvih napada na novinare Ferenkote odgovara da bi to moralo da se razreši na sudu.

„U ovom slučaju je reč o individualnim uvredama tako da bi novinar morao da se obrati institucijama i da kaže ’Prema zakonu ovo je zabranjeno.’ Onda bi oni istražili slučaj i započeli suđenje. Možete biti sigurni da bi za nekoliko meseci slučaj bio rešen.“

Nakon što je KRIK objavio priču da ministar Vulin ne može da dokaže poreklo novca kojim je kupio stan, njegov Pokret socijalista je u saopštenjima urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića optužio da je narkoman, strani plaćenik, mrzitelj Srbije i osoba koja uživa u svom tako i tuđem bolu.

Umesto odgovora na pitanje o poreklu novca, pokret je zatražio da Dojčinović uradi test na drogu i prizna navodne uplate u kešu koje je dobio od stranaca kako bi pisao protiv ministra Vulina.

Napad na Dojčinovića osudila su medijska i novinarska udruženja.

Pročitajte priču o Aleksandru Vulinu.

Comments are closed.