Evropski parlament usvojio amandman o napadima na KRIK i organizaciju CRTA

Evropski parlament usvojio amandman o napadima na KRIK i organizaciju CRTA

Vladimir Bilčik (foto: Alain ROLLAND/ © European Union 2021 - Source : EP)

Osuda napada na KRIK i nevladinu organizaciju CRTA naći će se u konačnom izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji, jer je za usvajanje tog amandmana danas glasala većina poslanika. Grupa evropskih poslanika prošle nedelje je osudila kampanju tokom koje su novinari KRIK-a predsatvljeni kao saradnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i zajedno sa predstavnicima organizacije CRTA targetirani u Narodnoj skupštini.

Piše: Jelena Radivojević

U danas usvojenom amandmanu na izveštaj o napretku Srbije navodi se da je Evropski parlament (EP) zgrožen nedavnim orkestriranim napadima narodnih poslanika i provladinih tabloida na istraživačke novinare i članove civilnog društva, uključujući i KRIK i nevladinu organizaciju CRTA.

Evropski poslanici koji su podneli amandman istakli su da je vređanje i zastrašivanje političkih protivnika i predstavnika medija od strane poslanika kršenje demokratske prakse i da takve postupke treba najoštrije osuditi.

„Ogromna većina poslanika Evropskog parlamenta osuđuje napade srpskih poslanika i tabloida na CRTA-u, KRIK i druge nevladine organizacije i medije. Amandman za izveštaj o Srbiji usvojen je sa 560 glasova za, 54 protiv i 68 uzdržanih”, napisala je evropska poslanica Viola fon Kramon na svom tviter nalogu.

Tokom dana usvojen je i amandman u kom su evropski parlamentarci izrazili žaljenje jer Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i javni servis Radio-televizija Srbije (RTS) nisu verodostojni u izveštavanju javnosti. Zabeleženo je i da su sva udruženja nezavisnih novinara i medija u Srbiji istupila iz vladine Radne grupe za bezbednost novinara, jer institucije nisu reagovale na napade na novinare KRIK-a.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je izveštaj koji je sastavio o Srbiji uravnotežen i da pozdravlja napredak tamo gde ga je bilo, a da su izrečene kritike u njemu legitimne.

„Napadi na novinare i nevladine organizacije su neprihvatljivi“, upozorio je Bilčik.

Nisu samo napadi na novinare problematični za evropske poslanike, pa je tako u izveštaju istaknuto i da se traže ubedljivi rezultati i efikasne istrage u oblastima pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Posebno su izdvojeni slučajevi „Krušik”, „Jovanjica” i „Telekom Srbija”, odnosno zatraženo je da se ispita uloga pojedinih predstavnika vlasti i osoba koje su im bliske u trgovini oružjem iz državne firme „Krušik”, slučaju gajenja marihuane na imanju „Jovanjica” i velikom ulaganju državnog „Telekoma” u privatne medije bliske vlastima. Za član u kome se pominju ovi slučajevi takođe je danas glasala većina poslanika u Evropskom parlamentu.

KRIK je dve nedelje bio meta narodnih poslanika i tabloida bliskih državi koji su nas označili kao saradnike organizovane kriminalne grupe koju je predvodio nedavno uhapšeni Veljko Belivuk. Uprkos tome što godinama pišemo da je ova grupa bliska crnogorskom kavačkom klanu i da ima veze u držvanom vrhu i policiji Srbije, KRIK je označen kao „Belivukovo privatno glasilo“, čime su novinari smešteni u središte rata u kom je ova mafijaška grupa bila sa suparničkim škaljarskim klanom.

Napade su o osudile brojne ambasade, predstavnici tela Evropske unije, kao i domaća novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društva.

O vezama Belivukovog klana u državnim strukturama pročitajte ovde.

Comments are closed.