Evropski parlament poziva na brzu istragu slučaja Savamala

Evropski parlament poziva na brzu istragu slučaja Savamala

Dejvid Mekalister (foto: N1)

Evropski parlament poziva srpske vlasti da ispitaju prekomernu upotrebu sile od strane policije prema građanima i uzima u obzir sa zabrinutošću kontroverzne događaje u beogradskom kvartu Savamala, navodi se u kompromisnim amandmanima na nacrt izveštaja o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera.

Izvor: Danas

„Sa naročitim osvrtom na uništavanje privatne imovine i poziva na brzo razrešenje tog slučaja i na punu saradnju sa pravosudnim vlastima u istrazi, kako bi se odgovorni priveli pravdi“, piše u amandmanima.

U dokumentu u koji je „Danas“ imao uvid na srpske zvaničnike se takođe apeluje da se uzdrže od optužbi i „neutemeljenih političkih napada na račun zaštitnika građana“, kao i da „u potpunosti štite nezavisnost regulatornih tela“, uz ponovno isticanje zabrinutosti za „napade na kritički nastrojene medije i novinare“.

Podsetimo, ove godine je na nacrt Mekalisterovog izveštaja bilo podneto rekordnih 325 amandmana, a konačna rezolucija o Srbiji biće usvojena sredinom marta na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, objašnjava za „Danas“ da većina amandmana koji su ušli u kompromis dolaze od poslanika koji dobro poznaju prilike u Srbiji, a pripadaju različitim grupama u EP, te da su poslanici, između ostalog, iskoristili 13 prispelih amandmana da bi dopunili član 10 rezolucije koji se tiče vladavine prava, a čiji se jedan deo odnosi na Savamalu.

Kako ukazuje Štiplija, evropski parlamentarci u članu 11, koji se bavi radom Narodne skupštine, ostaju zabrinuti zbog čestog korišćenja hitnih postupaka u radu parlamenta, naglašavaju značaj Nacionalnog konventa o EU, a žale zbog nemogućnosti da šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport predstavi Izveštaj EK pred poslanicima, uz poziv Skupštini da mu to omogući.

„Član koji se ticao rada nezavisnih kontrolnih institucija, dopunjen je tako da se odnosi na sve postojeće institucije. Poziva se Vlada da u potpunosti zaštiti nezavisnost ovih regulatornih tela, da pruži punu političku i administrativnu podršku za svoj rad i da osigura postupanje po njihovim preporuka. Ovaj poziv na postupanje po preporukama regulatornih tela došao je preko čak šest podnetih amandmana, koje je poslalo više od 10 poslanika. Takođe pozivaju se vlasti da se uzdrže od optužbi i neosnovanih političkih napada na dosadašnjeg ombudsmana“, precizira ovaj stručnjak za evropske integracije.

U kompromisnim amandmanima se izražava i zabrinutost zbog učešća nekih visokorangiranih srpskih zvaničnika na proslavi Dana Republike Srpske prošlog meseca, uz ocenu da se to kosi sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Comments are closed.