Evropske novinarske organizacije: Tužbe pokušaj ućutkivanja KRIK-a

Evropske novinarske organizacije: Tužbe pokušaj ućutkivanja KRIK-a

(foto: mfrr.eu)

Tužbe kojima je KRIK-a zatrpan u poslednjih nekoliko meseci imaju za cilj da uguše preispitivanje i pitanja od javnog značaja, ali i da psihički i finansijski iscrpe novinare ove redakcije, navodi u zajedničkom saopštenju grupa evropskih novinarskih organizacija. 

Piše: Milica Vojinović

„Krajnji cilj ovih tužbi je da psihički i finansijski iscrpe KRIK, ućutkaju kritičko izveštavanje i odvrate ih od novinarskog posla – razotkrivanja korupcije i ispitivanja veza između politike i organizovanog kriminala“, navodi se u saopštenju Media Freedom Rapid Response (MFRR) – grupe međunarodnih novinarskih organizacija koja prati i reaguje na kršenje medijskih sloboda u evropskim zemljama.

Ova grupa ističe i zabrinutost zbog obrasca napada na KRIK i podseća da su novinari ove redakcije i ranije bili na meti takozvanih SLAPP tužbi, tužbi kojima cilj nije zadovoljenje pravde, već vršenje pritiska kako bi sprečili novinara da nastave da izveštavaju.

„Pozivamo srpsko pravosuđe da se bavi predmetima promptno i nepristrasno i da u svojim razmatranjima uzme u obzir međunarodne standarde slobode govora. Kako bismo sprečili slične napade u budućnosti, takođe pozivamo Vladu Srbije da usvoji sveobuhvatnu strategiju za rešavanje SLAPP tužbi protiv novinara.“

U grupi organizacija koje su potpisale saopštenje su ARTICLE 19, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) i OBC Transeuropa (OBCT).

KRIK je mesecima pod naletom tužbi, pa se tako protiv novinara i urednika KRIK-a trenutno vodi 10 postupaka u kojima se ukupno traži 90 miliona dinara odštete, što je tri puta više od godišnjeg budžeta ove organizacije. U jednom od postupaka čak se traže i zatvorske kazne za dve novinarke.

Novinare i urednike KRIK-a tužili su, između ostalog, čovek koji je optužen da je organizovao proizvodnju droge, šef obaveštajne agencije BIA-e, načelnici policijske jedinice, tajkuni bliski vlasti, ljudi koji su se nalazili na Interpolovim poternicama, kum predsednika Srbije, izdavač provladinog tabloida, državna agencija, kao i međunarodna korporacija. 

Više o tužbama pročitajte ovde

Comments are closed.