Europol: Razbijen balkanski narko-kartel, uhapšene 23 osobe

Europol: Razbijen balkanski narko-kartel, uhapšene 23 osobe

Screenshot Europol

Balkanski narko-kartel koji je kokainom snabdevao Evropu razbijen je u međunarodnoj akciji, saopštio je juče Europol. U akciji u kojoj su učestvovale policije iz osam država uhapšene su 23 osobe i ukupno je zaplenjeno 2,6 tona kokaina, kao i više od pola miliona evra u kešu.

Piše: Bojana Jovanović

Balkanski narko-kartel imao je ogranke u nekoliko evropskih zemalja i činili su ga uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, navodi Europol.

Razbijanje kartela počelo je u julu prošle godine kada je Europol formirao radnu grupu i pozvao sve države u kojima kartel operiše kako bi zajedno osmislili strategiju za njegovo razbijanje i hapšenje članova. U akciji su učestvovale policije Srbije, Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i Europolov centar za borbu protiv organizovanog kriminala.

Od tada do danas 61 osoba osumnjičena je da je pripadala ovoj organizaciji, od čega su 23 osobe uhapšene u Španiji i Sloveniji. Takođe, zaplenjeno je 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuane, 612.000 evra, devet luksuznih automobila i pet motora.  

Europol navodi da je akcija otpočela u julu prošle godine kada je španska policija došla do informacija da ova kriminalna grupa priprema veliki šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Članovi grupe potom su stavljeni pod posebne mere nadzora – praćeni su i prisluškivani – dok su putovali iz Španije u Južnu Ameriku i obratno, a kako bi dogovorili detalje o švercu više od 1,25 tona kokaina.

Istraga je ubrzana u martu ove godine kada su vođe kartela otputovale u Španiju kako bi pripremili dolazak pošiljke kokaina. Ove dve osobe do tada su izbegavale da lično prisustvuju sastancima kako bi izbegle hapšenje, saopšteno je iz Europola.

Španska policija izvela je istovremene racije u gradovima Taragona, Barselona, Gerona i Valensija, uhapsili 13 osoba, uključujući dva glavna čoveka i policajca koji su sarađivali sa kriminalnom organizacijom.

Europol u saopštenju nije izneo više detalja, ali je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo da su tada uhapšeni visokopozicionirani član grupe N. P. (1973), koji je inače crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu, J. J.(1964), državljanin Srbije koji trenutno živi u Španiji, R. B. (1988) i M. M. (1987) iz Beograda, kao i S. P. (1980) iz Ćuprije.

U nastavku akcije u maju 2021. godine u Sloveniji je uhapšeno još 10 osoba, a ukupno je 48 osumnjičeno da su pripadali ovoj kriminalnoj grupi i da su učestvovali u krijumčarenju droge širom Evrope.

Ni u jednom od pomenutih saopštenja – Europola i srpske policije – ne spominju se imena osumnjičenih, ni da li su povezani sa škaljarskim ili kavačkim klanom. Ne spominje se ni hapšenje grupe Veljka Belivuka koja je bliska kavačkom klanu i koja je u Srbiji optužena za pet brutalnih ubistava.

Comments are closed.