EU: Vlast u Srbiji mora da poštuje slobodu medija

EU: Vlast u Srbiji mora da poštuje slobodu medija

Nakon što je Vulinov Pokret socijalista optužio urednika KRIK-a da je narkoman, strani plaćenik i osoba koja voli da uživa u svom i tuđem bolu, Evropska unija upozorila je vlasti u Srbiji da će pratiti poštovanje slobode medija u zemlji tokom procesa pristupanja.

Izvor: BIRN, Piše: Jelena Radivojević

U saopštenju koje je EU dala za BIRN navodi se da napad na integritet novinara s ciljem diskreditacije njihovog novinarskog rada predstavlja grubo kršenje medijskih sloboda i da će EU budno motriti na odnos vlasti prema novinarima u Srbiji.

„Nezavisni, pluralistički i jaki mediji predstavljaju kamen temeljac svakog demokratskog društva“, piše u saopštenju.

Uloga slobodnih medija je da podsećaju vladu na odgovornost, da promovišu dobru vladu i transparentnost i da obezbede slobodan priliv kvalitetnih i dobro istraženih informacija koje su u službi javnosti, navodi se u saopštenju.

Ovo saopštenje EU usledilo je posle brojnih napada Pokreta socijalista na istraživačkog novinara i urednika KRIK-a, Stevana Dojčinovića, kao i zbog slučaja „Vranjskih novina“.

Nakon što je KRIK objavio priču da Vulin ne može da dokaže poreklo novca kojim je kupio stan, Vulinov Pokret socijalista je u saopštenjima Dojčinovića optužio da je narkoman, strani plaćenik, mrzitelj Srbije i osoba koja uživa u svom tako i tuđem bolu. Umesto odgovora na pitanje o poreklu novca, pokret je zatražio da Dojčinović uradi test na drogu i prizna navodne uplate u kešu koje je dobio od stranaca kako bi pisao protiv ministra Vulina.

Napad na Dojčinovića osudila su medijska i novinarska udruženja.

Vukašin Obradović, urednik „Vranjskih“, stupio je počekom nedelje u štrajk glađu zbog gašenja tog medija kao i sveukupnog gušenja slobode medija u Srbiji. Obradović je zbog lošeg zdravstvenog stanja prekinuo štrajk glađu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zbog toga je optužilo srpske vlasti kako koristi javne institucije za gušenje nezavisnih medija. Oni dodaju da su lokalni mediji još ranjiviji i podložniji pritisku „lokalnih siledžija“ jer je tržište sponzora malo.

EU je u saopštenju navela da je veoma važno da preraspodela sredstava medijima bude usmerena ka javnom interesu, odnosno mora biti pravedna, transparentna, nepristrasna i pod istim uslovima za sve.

Pročitajte priču o Aleksandru Vulinu

Donirajte KRIK i pomozite nam na nastavimo da pišemo o korupciji i kriminalu. Informacije o tome kako da donirate KRIK, možete pronaći na ovom linku.

Comments are closed.