Ekipi bliskoj Belivuku odloženo suđenje za demoliranje „Komiteta“

Ekipi bliskoj Belivuku odloženo suđenje za demoliranje „Komiteta“

Optuženi ispred sudnice (foto: M. Ćakić/KRIK)

Suđenje grupi momaka da su 2018. godine demolirali beogradski noćni klub „Komitet“ odloženo je danas jer dvojica optuženih nisu dovedeni iz zatvora u Požarevcu. Suđenje je počelo pre tri godine i često je odlagano, a među optuženima su i saradnici Veljka Belivuka, optuženog da je vođa kriminalne grupe koja se tereti za šest ubistava.

Piše: Jelena Radivojević

„Što vas je ovako malo?“, upitala je sudija Snežana Ivković optužene na početku današnjeg suđenja za demoliranje kluba „Komitet“ u beogradskoj Beton hali.

„Sve nas je manje i manje, ali svi smo živi i zdravi“, dobacili su optuženi.

Sudija Ivković potom je saopštila da suđenje ne može da se održi jer iz zatvora Zabela u Požarevcu nisu dovedena dva optužena koji služe kazne na koje su ranije osuđeni – Filip Gojković i Milan Jezdimirović, a jedan od stražara obavestio je sudiju da ovaj zatvor ponedeljkom ne dovodi zatvorenike na suđenja.

Nastavak suđenja zakazan je za kraj februara sledeće godine.

Plan je da se tada sasluša veštak koji je na zahtev tužilaštva radio antropološko veštačenje, odnosno utvrđivao da li su optuženi oni koji se vide na jednom od snimaka upada u klub koji su zabeležile sigurnosne kamere, a koji su pregledani kao dokazi na suđenju. Advokati optuženih najavili su da će tada dovesti i stručnog savetnika koji će im pomoći u ispitivanju veštaka.

U sudnici je ranije pregledan snimak sigurnosne kamere sa ulaza u noćni klub „Gotik“ iz kog su napadači krenuli, a koji se nalazi u blizini „Komiteta“. Na njemu se vide mladići u jaknama, sa kapuljačama i kačketima na glavama, koji se vrzmaju ispred ulaza u „Komitet“, a nakon nekog vremena i ulaze unutra.

Među snimcima koji su dokazi u ovom postupku je i snimak sigurnosne kamere Parking servisa do kog su novinari KRIK-a došli nedugo nakon demoliranja, a koji prikazuje tridesetak osoba kako prilaze ulazu u klub.

Tužilaštvo tvrdi da su optuženi u oktobru 2018. godine upali u „Komitet“ naoružani palicama i flašama i da su lomili inventar i udarali goste. Motiv napada nije spomenut u optužnici protiv 11 muškaraca koja je podignuta ubrzo nakon događaja. Suđenje je počelo dva meseca kasnije, retko je zakazivano, a često odlagano i to uglavnom jer neko od optuženih nije bio prisutan. 

Među optuženima su i članovi ekipe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja koji je u februaru ove godine uhapšen i kasnije optužen kao vođa organizovane kriminalne grupe „Principi“ koja se tereti za šest ubistava, otmice i trgovinu drogom. Tada je sa njim uhapšen i Boris Karapandžić kome se sudi u ovom postupku.

Osim Karapandžiću, sudi se i Aleksandru Vidojeviću zvanom Aca Rošavi, koji je bio blizak Belivukovoj ekipi. Njih dvojica su samo nekoliko dana pre napada na „Komitet“ fotografisani kako na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji navijaju zajedno sa sinom predsednika Srbije Danilom Vučićem.

Sve vesti sa suđenja za demoliranje Komiteta pročitajte ovde

Comments are closed.