Dvostruko više odloženih nego održanih suđenja za ubistvo Dunjića

Dvostruko više odloženih nego održanih suđenja za ubistvo Dunjića

Velibor Dunjić (foto: facebook)

Suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića odloženo je jer u sudnici Palate pravde još nije moguće gledati video-snimke, što je bilo planirano za danas. U sud nisu došli ni svedoci, pa je sudija nastavak zakazao za april. Za četiri godine suđenje je održano svega šest puta, a odloženo 13.

Piše: Bojana Pavlović

„Nemamo uslova da gledamo snimak. Za sledeći put od tehničke službe zahtevati da se obezbede uslovi za reprodukciju snimka“, rekao je sudija Zoran Đorđević nakon što je po 13. put odložio suđenje za četiri godine koliko traje.

Na monitorima u sudnici trebalo je da budu pušteni snimci sigurnosnih kamera sa zgrada u blizini splava „Džimis“ ispred kog je u maju 2014. ubijen Dunjić. Plan je bio da se gledaju još u novembru prošle godine, međutim, ni tada oprema nije bila funkciji.

Sudija je ustanovio da se u sudnici nije pojavio niko od pozvanih svedoka, među njima ni veštak Branimir Aleksandrić koji je veštačio Dunjićeve povrede.

„Veštak me je pre početka suđenja telefonski obavestio da je narušenog zdravstvenog stanja i da neće moći duži vremenski period da obavlja veštačenja. Predložio je da angažujemo drugog veštaka“, rekao je sudija i naložio novo veštačenje.

Ovo će dodatno usporiti suđenje koje ionako sporo napreduje. Za četiri godine suđenje za ubistvo Dunjića održano je svega šest puta, a odloženo 13. Razlog za odlaganja bio je uglavnom to što su izostajali svedoci. Iako sudija može da da odustane od njihovog saslušavanja, da naredi da se privedu ili ih novčano kazni zbog nepojavljivanja – to do sada nije učinio, već je odlagao suđenja.

Dunjić je ubijen u maju 2014. ispred splava „Džimis“, a tom prilikom povređena je njegova devojka Nina Šobota koja je bila u automobilu.

Za ubistvo je optužen Vladimir Đurović koji je te noći radio kao šef obezbeđenja splava. Još osam osoba optuženo da mu je pomoglo da pobegne i reši se dokaza. Đurović je u bekstvu, trojici se sudi i dalje, a ostali su priznali krivicu.

Na optuženičkoj klupi ostali su Miloš Milosavljević, suvlasnik splava, optužen da je uništio opremu za video nadzor, kao i Bojan Starovlah i Goran Knežević – optuženi da su Đuroviću pomogli da pobegne sa mesta ubistva.

Aleksandar Đuranović priznao je da je bacio pištolj u reku, a Marko Gvozdenović da je uništio hard disk sa snimcima sigurnosnih kamera, te su osuđeni na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Vuk Musić priznao je da je Gvozdenoviću naredio da ukloni risiver sa snimcima i osuđen je u decembru prošle godine.

Priznanje su potpisali i Jelena Krušedolac i Zoran Vukić, brat bivšeg sekretara MUP-a Vanje Vukića, koji je te noći radio kao obezbeđenje – zbog neprijavljivanja krivičnog dela.

U trenutku kada je ubijen, Dunjić je bio više puta osuđivan za različita krivična dela. Protiv njega vođeni su postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, kao i napad na službeno lice.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.