Dvojica optuženih negirala učešće u švercu droge sa Šarićem

Dvojica optuženih negirala učešće u švercu droge sa Šarićem

foto printskrin

Petar Obradović i Nebojša Sretenović, optuženi da su učestvovali u međunarodnom švercu 5,7 tona kokaina sa Darkom Šarićem i njegovom grupom, danas su negirali krivicu. Obradović i Sretenović predali su se policiji krajem prošle godine, ali su tek danas iznosili odbrane.

Piše: Milica Vojinović

„Nisam bio član nikakve kriminalne grupe“, rekao je danas Obradović, dodajući da od optuženih poznaje samo one koji su iz Kragujevca.

On je ispričao da je bio u Argentini, da je tamo radio najpre kao spasilac, a zatim kao obezbeđenje, kako je rekao, Aleksandra Bulgaronija, argentinskog biznismena.

Obradović je optužen da je kao član ogranka Šarićeve grupe u Argentini učestvovao u nabavci, skladištenju i švercu kokaina u Evropu. Na njegovo ime, koga su članovi grupe zvali Pero i Rope, iznajmljen je stan u Buenos Ajresu u kome su boravili članovi grupe, ali je bio uključen i u prebacivanje kokaina na prekookenanski brod, piše u optužnici.

Obradović je majku i nevenčanu suprugu obaveštvao o tome šta se dešava u Argentini, govoreći im da polaže „ispite“, pokazuju prisluškivani telefonski razgovori koje je tužilaštvo predložilo kao dokaze. Ispiti su, tvrdi tužilaštvo, bili šifra koju je koristio u razgovorima kada je pričao o poslu sa kokainom, odnosno da je „položen ispit“ značio da je utovar kokaina na prekookeanski brod bio uspešan.

On je danas ispričao da je u Argentini upisao kurs španskog jezika, jer mu je „sertifikat španskog jezika bio potreban za budućnost“, pošto je planirao da se kasnije vrati u ovu zemlju.

Kazao je i da je pre nego što je otišao u Argentinu radio kod optuženog Željka Vujanovića u kazinu i diskoteci u Kragujevcu. Vujanović mu je „ostao dužan neke dnevnice“ zbog čega se, kako je objasnio, u nekim od prisluškivanih razgovora može čuti da pričaju o novcu koji mu Vujanović duguje.

Odbranu je danas iznosio i optuženi Nebojša Sretenović.

On je takođe negirao da je bio član kriminalne grupe, rekavši da Darka Šarića ni ne poznaje. I on je, kako je rekao, pomagao Vujanoviću u diskoteci.

Ni jedan ni drugi nisu želeli da odgovaraju na pitanja tužioca i advokata. Obojica su se predala policiji krajem prošle godine, ali tada nisu bili spremni da iznose svoju odbranu, pa su to učinili danas.

Advokati o jučerašnjim svedočenjima

Velislav Milutinović, advokat Rodoljuba Radulovića, rekao je da tužilaštvo nema nijedan dokaz da je Radulović ugovarao prevoz robe svojim prekookeanskim brodovima, za koje tužilaštvo tvrdi da su prevozili kokain.

Advokat Milutinović osvrnuo se na jučerašnje svedočenje Vasa Janičića, čija je kompanija posredovala u iznajmljivanju brodova. Janičić je ispričao da su oba Radulovićeva broda, „Golden“ i „Verti“, 2009. godine plovila prema Južnoj Americi zbog dobre zarade. On je objasnio i da je Radulović mogao da bira kome će iznajmiti brod, ali ne i posadu broda, robu koju će prevoziti ili luke u kojima će pristajati.

Govoreći o tome, Milutinović je dodao da je 14.500 dolara, kolika je bila zakupnina broda za jedan dan, bio dovoljan razlog da Radulović iznajmljuje brodove klijentima koji planiraju da plove „za Južnu Ameriku“.

„Eto zašto je Radulović tražio vezu između Južne Amerike i Mediterana – da se zaradi“, istakao je Milutinović.

Advokat Borislava Tunjića, Dragan Plazinić, ponovio je deo svedočenja Vesne Gaćeše. Ona je juče rekla da joj je suprug Dragan Gaćeša, koji je u Italiji osuđen zbog šverca kokaina kao deo Šarićeve grupe, ispričao da je zapravo prodavao automobile i da je uhapšen nakon što je odvezao auto kupcu na probnu vožnju. Kupac mu je, kako je rekla, vratio automobil u kom je policija zatim pronašla oko 20 kilograma kokaina.

„Kada se ovo uporedi sa praćenjem Italijanske policije – ovakav redosled je bio moguć“, kazao je advokat Plazinić i dodao je moguće i da je Tunjić samo povezivao kupca i Gaćešu.

Podsetimo, Šariću i njegovoj grupi sudi se više od sedam godina za međunarodni šverc kokaina, a suđenje je u januaru po treći put krenulo ispočetka. Uskoro bi, kako je najavljeno, trebalo da se počne sa iznošenjem završnih reči, nakon čega sledi presuda.

Čitajte sve vesti sa suđenja Šariću.

Comments are closed.