Dve osobe uhapšene, osam miliona evra izvučeno iz firme „Novi Sad gas“

Dve osobe uhapšene, osam miliona evra izvučeno iz firme „Novi Sad gas“

Zgrada firme „Novi Sad gas“ (foto: N1)

Pet osoba osumnjičeno je da je iz državnog preduzeća „Novi Sad gas“ izvuklo više od osam miliona evra, saopštilo je danas Tužilaštvo za organizovani kriminal. Dve osobe su uhapšene, a za dvojicom osumnjičenih policija traga.  

Piše: Bojana Jovanović

Božidar i Miloš Markuš, bivši direktori firme „Selinus gas&oil“ iz Novog Sada, uhapšeni su zbog sumnje da su vršili zloupotrebe i prali novac, dok osamdesetogodišnji Jovan Vujanović, nekadašnji direktor preduzeća „Novi Sad gas“ koji je takođe osumnjičen, nije uhapšen zbog lošeg zdravstvenog stanja, navode iz tužilaštva.

Policija traga za dvojicom njihovih saradnika – u pitanju su državljani Kazahstana, predstavnici firme iz Londona koja je bila vlasnik srpske kompanije „Selinus gas&oil“.

Osumnjičeni su, kako tvrdi tužilaštvo, u periodu od 2014. do 2018. godine oštetili državno preduzeće „Novi Sad Gas“ za više od osam miliona evra. Novac su iz firme izvlačili na različite načine, tvrdi policija.

Oko pet miliona evra izvučeno je pod izgovorom obezbeđenja bankarske garancije neophodne za dobijanje kredita, tvrdi policija.

Naime, osamdesetogodišnji Vujanović je, kako sumnja tužilaštvo, dogovorio sa Markušima da njihova firma obezbedi bankarsku garanciju za kompaniju „Novi Sad gas“. Za ovu uslugu kompanija „Novi Sad gas“ je preduzeću „Selinus gas&oil“ uplatila oko pet miliona evra, ali bankarsku garanciju nije dobila. Novac je navodno potrošen na nepostojeće poslove, ali i iznošen iz zemlje kroz avansne uplate na račune više stranih firmi koje su bile pod kontrolom osumnjičenih, navodi policija.  

Novac iz državne firme ismupmavan je, navodi policija, i tako što je ova firma bila garant za zajmove koje uzimala „Selinus gas&oil“. Na ovaj način je izvučeno oko tri miliona evra, piše u saopštenju policije.

Osamdesetogodišnji Vujanović je osumnjičen i da je potpisivao blanko menice, iako je znao da se novac neće vratiti preduzeću DP „Novi Sad gas“. Policija sumnja i da je on neosnovano podigao 290.000 evra sa blagajne ovog preduzeća i predao ga na ruke osumnjičenom Božidaru Markušu.

Osumnjičeni će biti saslušani u nadležnom tužilaštvu.

Comments are closed.