Dve KRIK-ove priče u užem izboru za EU nagradu za istraživačko novinarstvo

Dve KRIK-ove priče u užem izboru za EU nagradu za istraživačko novinarstvo

Istraživačke priče o kriminalnim vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara i načinu na koji je avio-kompaniji „Air Serbia“ iz državne kase poklonjeno 14 miliona evra našle su se u finalu godišnje nagrade Evorpske unije za istraživačko novinarstvo.

Piše: Jelena Radivojević

U uži izbor nagrade ušla je priča novinarke Dragane Pećo i urednika Stevana Dojčinovića o kriminalnim vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Otkrili su da je Lončar kao mlad lekar sastavljao izveštaje o zdravstvenom stanju Petra Panića Pane, kriminalca bliskog zemunskom klanu, koji su mu pomogli da odlaže suđenja. Jedan od postupaka protiv Panića je i zastareo nakon brojnih odlaganja.

Po svemu sudeći, izveštaji koje je potpisivao Lončar nisu bili verodostojni. U nekima je pisalo da je Panić toliko lošeg zdravlja da ne može da izađe iz kuće, međutim, policija nije mogla da ga pronađe, a njegove komšije pričale su da je otputovao.

KRIK je u više navrata pisao o ministrovim vezama sa zloglasnim zemunskim klanom. Otkrili smo da je 2002. godine sklopio ugovor o kupovini stana sa suprugom najpoznatijeg ubice zemunskog klana, ali nije poznato da li je stan ikada isplatio. Ugovor je potpisao deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša za čije ubistvo su Lončara optužili svedoci saradnici sa suđenja zemunskom klanu.

Nedavno smo objavili i intervju sa penzionisanim načelnikom Uprave kriminalističke policije (UKP) Srbije Rodoljubom Milovićem koji je govorio i o Lončarevim kriminalnim vezama. Ispričao je da je Lončar vršio pritisak na svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, koji je kasnije ubijen, da ne svedoči protiv zemunskog klana, ali i otkrio ministrove veze sa narko-kartelom Darka Šarića – Lončareva supruga je u ime jednog od vodećih ljudi kartela kontaktirala policiju i zatražila sastanak, a na sastanak ga je dovezao Lončarev kum koji je radnik BIA.

Priča naše novinarke Dragane Pećo o tome da država novcem poreskih obveznika pomaže rad „Air Serbia“ takođe je ušla u uži izbor za ovogodišnju nagradu. Dokument Vlade do kog je došao KRIK otkrio je da je 14 miliona evra iz budžeta uloženo u avio-kompaniju tokom 2017. i 2018. godine kako bi se pokrili gubici leta za Njujork i troškovi goriva na drugim linijama.

Tim dokumentom dokazano je da nije istina da „Air Serbia“ uspešno posluje godinama u nazad, rekli su stručnjaci koji su tada komentarisali naše otkriće.

Osim priča KRIK-a, u finalu su se našle i priče kolega iz Radija Slobodna Evropa (RSE), Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i BIRN-a.

Pobednik će biti poznat sutra, kada je i uručenje nagrada.

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo ima za cilj da skrene pažnju i promoviše izuzetna postignuća istraživačkih novinara i poveća vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva na prostoru Zapadnog Balkana i Turske.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

Comments are closed.