Dve godine portala KRIK

Dve godine portala KRIK

Za dve godine postojanja portal KRIK objavio je 36 istraživačkih priča o organizovanom kriminalu i korupciji, izveštavao sa svih bitnih suđenja u zemlji i događaja iz ove oblasti.

Pre dve godine na portalu KRIK-a objavljene su prve priče u vezi sa postupkom protiv narko-bosa Darka Šarića za međunarodni šverc više od pet tona kokaina koji se u to vreme privodio kraju. Čitaoce smo u tekstovima upoznali o ključnim momentima slučaja i biografijama sudija koje su izricale presudu. O slučaju Šarić, koji pratimo od početka, izveštavali smo i po izricanju prvostepene presude, a pratimo ga i dalje.

Potom su se jedna za drugom nizale istraživačke priče: o saradnji funkcionera Agencije za privatizaciju sa Šarićevim saradnicima, o prikrivenoj imovini direktora aerodroma „Nikola Tesla“ i opraštanju duga „Air Srbiji“. Objavili smo i snimke sastanaka jednog od vođa narko-kartela Rodoljuba Radulovića sa čelnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, među kojima je i ministar Ivica Dačić. Nekoliko meseci nakon pokretanja portala objavili smo serijal istraživačkih priča o gradonačelniku Beograda Siniši Malom, potom tekst o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa zemunskim klanom i nekoliko istraživanja o funkcionerima koji su izbegli da prijave imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije. Redovno smo izveštavali o bespravnom rušenju u Savamali i objavili video-snimke rušenja. KRIK je bio jedna od organizacija koja je učestvovala u međunarodnom projektu „Panamska dokumenta“ i analizirao papire u vezi sa srpskim državljanima koji su koristili usluge agencije „Mossack Fonseca“ za vođenje ofšor firmi.

Osim istraživačkih priča i vesti iz oblasti kriminala i korupcije, KRIK je izveo i pionirske poduhvate – izradio je dve baze podataka. U bazi imovine političara prikupljene su informacije i dokumentacija o imovini, poslovima i prekršajima ministara i kandidata na poslednjim predsedničkim izborima. „Crna knjiga“ je baza svih ubistava koja imaju odlike kriminalnih obračuna, a koja su se desila u Srbiji i Crnoj Gori u poslednjih pet godina.

Prvog meseca, jula 2015, sajt je posetilo oko 10 hiljada čitalaca, a čitanost se vremenom povećavala – od početka ove godine vesti na našem sajtu mesečno pročita preko 300.000 ljudi, a u mesecima kada objavimo istraživačke priče čitanost se poveća. Najčitaniji tekst je intervju sa bivšom suprugom gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koga je pročitalo oko milion ljudi, potom sledi priča o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i njegovim vezama sa zemunskim klanom, a na trećem mestu je istraživanje imovine premijera Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Zbog istraživanja novinari KRIK-a bili su u različitim neprilikama. Mesecima smo bili na udaru tabloida bliskih vlasti, ali i pod prismotrom obaveštajne agencije BIA. Prilikom pokušaja intervjuisanja gradonačelnika Beograda, komunalna policija je novinarima KRIK-a oduzela fotoaparat i mobilni telefon i obrisala snimke. Redakcija je dobijala i pretnje smrću koje su prijavljene policiji, ali ti slučajevi nisu rešeni do danas. Prošlog petka, novinarki KRIK/a Dragani Pećo neko je provalio u stan i ispreturao sve stvari. Redakcija očekuje da policija u najkraćem roku reši ovaj slučaj.

KRIK-ov rad trenutno podržavaju novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), The National Endowment for Democracy (NED), Open Society Foundations (OSF), Civil Right Defenders (CRD), Rockefeller Brothers Fund (RBF) i Ambasada Australije u Beogradu. Bitan izvor našeg finansiranja su i individualne uplate čitalaca koji razumeju značaj i važnost istraživačkog novinarstva.

Naše priče pokrenule su i rad pojedinih državnih institucija. Između ostalog, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je nekoliko postupaka protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, a svoje nalaze koji potvrđuju otkrića KRIK-a u dostavila je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu na dalje postupanje. Agencija je o slučaju gradonačelnika obavestila i bugrasku obaveštajnu agenciju. Pre nekoliko meseci tadašnji premijer najavio je da će Mali biti smenjen. Nakon tekstova o ulozi Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u događajima u Makedoniji i širenju ruske propagande, najavljeno je povlačenje predstavnika BIA-e u Skoplju Gorana Živaljevića. Više funkcionera prijavilo je imovinu i prihode pošto smo ukazali da su to izbegli da učine i otkrili šta poseduju. Tako je, na primer, posle pisanja KRIK opomenom kažnjen Radomir Dmitrović, bivši direktor „Večernjih novosti“, i bio je primoran da javnosti dostavi podatke o svojoj plati i imovini.

KRIK je dobitnik domaćih i međunarodnih priznanja. Krajem prošlog meseca dobili smo prestižnu svetsku nagradu „Data Journalism Award“ za bazu imovine političara. Serijal tekstova o Siniši Malom nagrađen je Nagradom za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu 2016. Urednik KRIK-a je 2015. dobio nagradu „Duško Jovanović“ i međunarodna priznanja „European Press Prize“ i „Global Shining Light Award“.

Povodom dvogodišnjice rada KRIK je organizovao proslavu kojoj su prisustvovale kolege iz drugih medija, predstavnici nevladinih organizacija i državnih institucija, kao i individualni donatori. Pogledajte galeriju.

KRIK će nastaviti da istražuje kriminal i korupciju. Da bismo u tome bili još uspešniji potrebna nam je i pomoć čitalaca. Kako da donirate KRIK pogledajte na ovom linku. Hvala što nas podržavate!

1 Comment

  1. bojan kaže:

    Svaka Vam čast na hrabrosti! Vi ste naš svetlo u ovom dugačkom tunelu.