Đukić-Dejanović opomenuta zbog informacija o lečenju Kornica

Đukić-Dejanović opomenuta zbog informacija o lečenju Kornica

Slavica Đukić-Dejanović (foto: N1)

Prekršajni sud u Beogradu izrekao je opomenu i kaznio sa 1.200 dinara Slavicu Đukić-Dejanović jer je kao direktorka psihijatrijske klinike „Laza Lazarević“ učinila dostupnim informacije o lečenju Aleksandra Kornica, bivšeg direktora „Kurira“. Ove informacije su nakon toga koristili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i glavni urednik tabloida „Informer“ Dragan Vučićević da javno diskredituju Kornica. Ista kazna izrečena je i psihijatrijskoj ustanovi kao pravnom licu.

Piše: Jelena Radivojević

Obrazlažući odluku sudija Branka Živković navela je da je imala u vidu da su iz „Laze Lazarević“ mislili da podatke dostavljaju kabinetu ministra Zlatibora Lončara, te da su oni zaštićeni. Sudija navodi i da je uzela u obzir materijalne i porodične prilike Slavice Đukić-Dejanović, kao i materijalno stanje psihijatrijske ustanove.

Zakonom predviđene kazne za prekršaj iznose između 50.000 i 1.000.000 dinara za pravno, odnosno od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice.

Podsetimo, novembra 2015. godine urednik i direktor tabloida „Informer“ Dragan Vučićević je gostujući na televiziji „Pink“ pokazivao medicinski karton Aleksandra Kornica. U istoj emisiji, ministar zdravlja Zlatibor Lončar takođe je komentarisao zdravstveno stanje Kornica rekavši da je on „čovek s ozbiljnim zdravstvenim problemima, ima ozbiljnu dijagnozu“.

Dan kasnije, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u bolnici „Laza Lazarević“ i Ministarstvu zdravlja. Nakon okončane kontrole, utvrđeno je da je postojao niz propusta i nezakonitog postupanja zbog čega je poverenik ovim ustanovama uputio upozorenja.

On je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Slavice Đukić – Dejanović kao odgovoronog lica, bolnice „Laze Lazarević“ i ministra Lončara. Osim toga, Šabić je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka i dalje distribucije tih podataka.

Iznoseći odbranu na sudu Đukić-Dejanović i klinika „Laza Lazarević“ rekli su da nisu bili svesni da krše zakon jer su pitanja o zdravstvenom stanju Kornica došla sa email adrese kabineta ministra zdravlja, te da su mislili da se radi o nekom vidu kontrole. Naveli su da pitanja nisu bila postavljena u obliku „da li …“ i da je iz njih bilo jasno da u kabinetu ministra već raspolažu informacijama.

U odgovoru na odbranu, poverenik je podsetio da pitanja iz Lončarevog kabineta čak nisu bila ni potpisana, što dodatno govori o nepažnji u klinici „Laza Lazarević“.

Presuda nije pravosnažna jer obe strane u postupku imaju pravo na žalbu. Postoji mogućnost da postupak zastari ukoliko Apelacioni sud bude odlučivao o žalbama duže od mesec dana.

Pogledajte presudu

Pogledajte profil Slavice Đukić-Dejanović u bazi imovine političara

1 Comment

  1. Nesko kaže:

    Krvnicki ste je kaznili sad nece imati za flekice na najnovijim cipelicama od500$