Država vratila imovinu Kosmajcu

Država vratila imovinu Kosmajcu

Dragoslav Kosmajac (foto: KRIK)

Dragoslavu Kosmajcu, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za nezakonitu uknjižbu zemljišta, država je vratila svu imovinu koju mu je privremeno oduzela nakon hapšenja u novembru 2014, rečeno je novinarima KRIK-a u Ministarstvu pravde. Kosmajac je uhapšen pošto ga je tadašnji premijer Aleksandar Vučić označio kao „najvećeg narko-dilera“ u Srbiji.

Piše: Jelena Radivojević

Stanovi, zgrade, lokali, sportski objekti, garaže, hiljade kvadrata zemljišta, kafić i bazen, kojima je država privremeno upravljala više od četiri godine, vraćeni su Dragoslavu Kosmajcu, rečeno je novinarki KRIK-a iz Ministarstva pravde.

Takođe, u toku je postupak u kom država Kosmajcu prebacuje novac koji je zaradila izdavanjem njegovih nekretnina.

Do objavljivanja ovog teksta novinarima nije rečeno o kom novčanom iznosu je reč, kao ni da li je Kosmajcu vraćen novac koji je davao kao kiriju kako bi živeo u kući koju mu je država privremeno oduzela.

Postupak vraćanja imovine Kosmajcu otpočeo je pošto je u oktobru 2018. godine okončan jedini postupak koji se vodio protiv Kosmajca i on je oslobođen optužbi da je nezakonito prisvojio državno zemljište. Viši sud u Beogradu mesec dana kasnije doneo je odluku da se Kosmajcu vrati 200.000 evra jemstva koje je dao kako bi bio pušten iz pritvora, a nedugo zatim i odluku o vraćanju privremeno oduzete imovine.

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom kojoj su na raspolaganje stavljene Kosmajčeve nekretnine – između ostalog 15 porodičnih zgrada i kuća, osam stanova, dve sportske hale, poslovni prostori, garaže i zemljište u ranijem odgovoru za KRIK navela je da procena vrednosti nekretnina nije urađena.

Kosmajčevo ime postalo je poznato u javnosti kada ga je u leto 2014. tadašnji premijer Aleksandar Vučić označio kao „najvećeg narko-dilera čije ime niko ne sme da izgovori“ i najavio njegovo hapšenje.

Nakon toga, ministar policije Nebojša Stefanović oformio je specijalni tim kome je cilj bio da dokaže Kosmajčevu vezu sa organizovanim kriminalom.

U međuvremenu, Kosmajac je uhapšen i privremeno mu je oduzeta imovina.

Tim, međutim, nije uspeo da dokaže Kosmajčevo učešće u trgovini narkoticima.

Kosmajac je potom optužen za utaju oko 4.000 evra poreza, ali je sud utvrdio da nije reč o krivičnom delu, već o prekršaju, tako da su ove optužbe pale.

Na kraju, Kosmajac je bio optužen da je uticao da se na njegovo ime upiše oko 7,5 ari državnog zemljišta i da je na taj način oštetio državu za oko 95.000 evra. Tokom postupka on je dokazivao da sporno zemljište nikada nije ni bilo državno, a Državni pravobranilac je naveo da je „šteta hipotetička“.

U aprilu ove godine, Kosmajac je oslobođen optužbi, a presuda je postala pravosnažna šest meseci kasnije.

Kriminalna prošlost

Kosmajačevo ime dovodilo se u vezu sa trgovinom drogom i pominje se u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a iz 2001. Kako piše u Beloj knjizi on je „povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu“, ali se bavi i trgovinom heroinom iz Turske, Bugarske i Makedonije u Evropu.

Kosmajac je, navodno, drogom snabdevao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, bivše vođe dve najmoćnije kriminalne grupe u Srbiji – surčinskog i zemunskog klana.

Dokumentacija koju je KRIK sakupio, pokazuje da je protiv Kosmajca do 2000. podneto više krivičnih prijava, uglavnom zbog nelegalnog posedovanja oružja. Osuđen je dva puta sedamdesetih godina i odslužio je obe kazne.

Pročitajte sve vesti o Dragoslavu Kosmajcu

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

1 Comment

  1. Petar Maric kaže:

    I ko ce sad odgovarati, sto od para poreskih obveznika, treba isplatiti stetu Kosmajcu. Taj iznos sigurno nije mali. Da li ce neko iz drzavne uprave biti barem pozvan na odgovornost.