Društvo sudija: Predsednik suda nije ovlašćen da ocenjuje rad sudije Trešnjeva

Društvo sudija: Predsednik suda nije ovlašćen da ocenjuje rad sudije Trešnjeva

Aleksandar Trešnjev i članovi „Ceprisa“ (foto: cepris.org)

Društvo sudija Srbije saopštilo je da predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović nema zakonska ovlašćenja da ocenjenjuje stručnost i osposobljenost sudije Aleksandra Trešnjeva, već da to može samo komisija Visokog saveta sudstva. Reakcija je usledila nakon što je predsednik suda svoju odluku da premesti Trešnjeva obrazložio tvrdeći da nije dovoljno stručan.

Piše: Jelena Radivojević

„Neovlašćenim i paušalnim ocenjivanjem rada sudije Trešnjeva, predsednik Višeg suda u Beogradu, narušio je ugled i dostojanstvo sudijske profesije i pravni poredak Republike Srbije“, navodi Društvo sudija Srbije.

Predsednik suda je ovlašćen da odlučuje o godišnjem rasporedu sudija i po zakonu nije u obavezi da tu odluku obrazlaže, ali je to svakako u interesu očuvanja poverenja javnosti u sudsku vlast, navodi se u saopštenju.

U saopštenju koje je poslao, predsednik suda je naveo da Trešnjev nije pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti za postupanje u predmetima Posebnog odeljenja.

Iz udruženja sudija pišu da iz Stepanovićevog obrazloženja proizilazi da je on prilikom donošenja godišnjeg rasporeda ocenjivao stručnost i osposobljenost sudije Trešnjeva, odnosno vrednovao njegov rad, za šta po zakonu nije ovlašćen.

Zbog svega navedenog, Društvo je pozvalo Visoki savet sudstva da reaguje i preduzme odgovarajuće mere kako bi se zaštitio pravni poredak, ugled i poverenje javnosti u sudstvo.

Upravo je komisija koju je sastavio Visoki savet u junu ove godine ocenila rad sudije Trešnjeva i istakla da „on izuzetno uspešno obavlja sudijsku funkciju“.

„Rad sudija vrednuje se tako što Komisija za svakog sudiju pojedinačno utvrđuje da li je ispunio propisana merila i pri oceni kvaliteta uzela u obzir broj i složenost predmeta. Iz priloženog izveštaja o radu Aleksandra Trešnjeva utvrđuje se da je sudija sve odluke uradio u roku koji je određen posebnim rešenjima predsednika Višeg suda u Beogradu“, piše u dokumentu.

Drugi sudija u slučaju Šarić

Podsećamo, sudija Trešnjev je godišnjim rasporedom za 2018. godinu vraćen u krivično odeljenje, odnosno smenjen sa mesta sudije odeljenja za organizovani kriminal. U saopštenju kojim obrazlaže ovaj premeštaj, predsednik suda Stepanović naveo je da se ne radi o smeni već o isteku mandata sudije Trešnjeva.

Mandat je Trešnjevu mogao biti i produžen, naročito ako se uzme u obzir da postupa u predmetima u kojima suđenja traju više godina. Njegovim premeštajem sva suđenja koja je vodio moraće da počnu ispočetka – uključujući i dva protiv narko-bosa Darka Šarića.

Isto objašnjenje sud je dao pre dve godine kada je iz odeljenja premešten Vladimir Vučinić koji je takođe sudio u predmetima protiv Šarića.

Pročitajte vesti o pritscima na sudiju Trešenjeva

Comments are closed.