Društvo sudija o promenama ustava: Sila sahranjuje pravo

Društvo sudija o promenama ustava: Sila sahranjuje pravo

Umesto da ojača nezavisnost i depolitizuje pravosuđe Nacrt ustavnih amandmana sadrži rešenja kojima se pravosuđe izlaže još većoj kontroli politike, saopštilo je danas Društvo sudija Srbije. Ovo strukovno udruženje dostavilo je Venecijanskoj komisiji mišljenje u vezi sa izmenama Ustava u oblasti pravosuđa koje je predložilo Ministarstvo pravde u aprilu ove godine. 

Piše: Jelena Radivojević

Društvo sudija Srbije kao problematično navodi to što i dalje nije jasno uređena nezavisnost sudstva, nisu date garancije nezavisnosti sudijama, kao i  to da nacrt omogućava ukidanje slobodnog sudijskog uverenja. U saopštenju se navodi i da Visoki savet sudstva ovakvim odredbama gubi svoju funkciju – ne može biti garant nezavisnosti sudija i sudova jer ni sam neće biti nezavisan.

„Greška u suđenju može se otkloniti, ali politička kontrola, jednom kad se učvrsti, ne može. Sila sahranjuje pravo“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, nakon što je u januaru Ministarstvo pravde izašlo sa radnim tekstom amandmana na delove ustava koji se odnose na pravosuđe, stručna javnost iznela je niz kritika na predložena rešenja.

U otvorenom pismu Narodnoj skupštini, Vladi Srbije i Ministarstvu pravde udruženja sudija i tužilaca istakla su da predloženi ustavni amandmani slabe nezavisnost sudstva, a jačaju politički uticaj na pravosuđe. Udruženja su odbila da učestvuju u javnoj raspravi o novim amandmanima ocenjujući ih kao neprihvatljive.

Struka je kao problematične odredbe navela to što će pet od deset članova VSS-a biti iz redova istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština, da je ostavljena mogućnost da ministar pravde i predsednik odbora za pravosuđe Narodne skupštine budu članovi VSS-a, kao i da predsednik ovog tela koji ima zlatni glas ne može biti biran iz redova sudija. Sporno je i to što ministar pravde može da pokrene disciplinski i postupak za razrešenje, kao i predlog da se sudije biraju isključivo iz redova polaznika Pravosudne akademije.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je potom da će amandmani biti usvojeni i da o njihovom povlačenju nema reči.

Društvo sudija u saopštenju navodi da Ministarstvo pravde jeste uvažilo pojedine primedbe struke tako što je vratilo zabranu uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije i garanciju nepremestivosti u pogledu trajnog premeštaja sudije, kao i ukinulo zlatni glas predsednika VSS-a.

Venecijanska komisija je savetodavno telo Saveta Evrope, koje daje mišljenja u vezi sa ustavima njegovih članica i drugim pravnim normama. Evropska komisija je ranije eksplicitno pozvala Venecijansku komisiju da doprinese usklađivanju pravnog sistema Srbije sa evropskim zakonodavstvom, pa je delom svoje godišnje izveštaje o napretku Srbije zasnivala i na rezultatu delovanja Komisije.

Comments are closed.