Druga odluka tužilaštva: Novinari nisu maltretirani na inauguraciji

Druga odluka tužilaštva: Novinari nisu maltretirani na inauguraciji

Scena sa polaganja zakletve (foto: E-stock.us /Aleksandar Bačlija)

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je juče krivičnu prijavu novinarke „Danasa“ protiv muškaraca koji su je nasilno izbacili sa inauguracije predsednika Aleksandra Vučića prošle godine. Ovo je drugi put da Prvo osnovno tužilaštvo donese ovakvu odluku – Više tužilaštvo u Beogradu je nakon prve odluke naložilo da se slučaj ponovo pokrene.

Piše: Milica Vojinović

Odluku da se odbaci krivična prijava novinarke „Danasa“ Lidije Valtner donela je tužiteljka Aleksandra Đenadić. U saopštenju Prvog osnovnog tužilaštva navodi se da nema dokaza da su trojica muškaraca počinili krivično delo ugrožavanje sigurnosti, niti „bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

„Naime, iz svih izvedenih dokaza ne proizilazi osnov sumnje da je bilo ko od osumnjičenih na bilo koji način ugrozio sigurnost oštećene pretnjama da će napasti na njen život ili telo“, navode iz tužilaštva.

Podsetimo, javnosti su ubrzo nakon inauguracije predsednika bile dostupne fotografije na kojima se vidi kako mišićavi muškarci nasilno izvode ljude sa skupa, među kojima i novinarku „Danasa“, kao i da je jedan od nasilnika zgrabio za vrat mladog foto-reportera.

„Nekoliko sekundi sam se sa njim rvala i onda je drugi muškarac koji je savladavao demonstranta prišao i razdvojio nas, uhvatio me i gurao sa tog mesta. Drugi čovek je vukao demonstranta, i odvukli su nas do Pionirskog parka. Iza nas je bio policajac u civilu koji je sve to video“, opisala je za „Danas“ novinarka Vlatner ovaj događaj ubrzo nakon inauguracije.

Nedugo nakon događaja na inauguraciji vladajuća Srpska napredna stranka izdala je saopštenje u kome je navela da su muškarci na fotografijama bili redari stranke koji su pokušavali da spreče provakacije i nemire.

Slučaj je ipak došao do tužilaštva pošto su novinari podneli krivične prijave protiv nasilnika.

Nakon pet meseci vođenja postupka, tužilaštvo je u novembru prošle godine, međutim, odbacilo krivične prijave. Saopštenje tužilaštva nije se mnogo razlikovalo od saopštenja SNS-a – u njemu je pisalo da je tužilaštvo procenilo da su „isprovocirani ljudi“ novinare „izveli iz mase“ da bi sprečili nasilje i tuču.

Slučaj se, međutim, krajem decembra prošle godine ponovo našao na dnevnom redu Prvog osnovnog tužilaštva. Nakon žalbe novinarke Valtner Više tužilaštvo poništilo je prethodnu odluku i naložilo da se postupak ponovo pokrene po krivičnoj prijavi novinarke „Danasa“.

Više od četiri meseca trajao je ponovljeni postupak koji je vodila tužiteljka Đenadić. Tužilaštvo je saslušalo novinarku Valtner i trojicu muškaraca protiv kojih je ona podnela krivičnu prijavu da bi ovu prijavu ponovo odbacilo.

KRIK je ranije otkrio i da je među nasilnicima na inauguraciji bio Borko Aranitović, deo ekipe ubijenog narko-dilera i vođe huligana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Krivična prijava protiv osobe sa inicijalima Aranitovića odbačena je još prvom odlukom tužilaštva.

Pročitajte priču o Borku Aranitoviću

Comments are closed.