Draškovićev advokat: Najpoštenije da mu se sudi u Srbiji

Draškovićev advokat: Najpoštenije da mu se sudi u Srbiji

Veljko Delibašić (foto: MC.rs) Veljko Delibašić (foto: MC.rs)

Razgovarala: Jelena Vasić

Veljko Delibašić, advokat kriminalca Andrije Draškovića, u intervjuu za KRIK potvrdio je da se njegov klijent nalazi u Beogradu. Rekao je da će Drašković ovde sačekati reakciju belgijskih vlasti koje, kako kaže, od Srbije ne mogu da traže njegovo izručenje. Advokat smatra da je najpoštenija opcija da Belgija postupak protiv Draškovića ustupi Srbiji.

Drašković je od 15. jula zvanično u bekstvu kada je izbegao izručenje iz Hrvatske u Belgiju, koja ga sumnjiči da je učestvovao u ubistvu albanskog političkog aktiviste Envera Hadrija 1990. godine.

U pismu poslatom medijima naveli ste da Andrija Drašković nije optužen za ubistvo Envera Hadrija. Kakav je njegov status u sudskom procesu u Briselu?

Andrija Drašković je samo osumnjičen u ovom procesu koji traje 25 godina, a osim njega osumnjičeno je još deset osoba. Optužnica nije podignuta, oni (belgijske vlasti) nisu ni blizu optužnice.

Kakva je Vaša pravna strategija u ovom slučaju?

Nemamo nikakvu pravnu strategiju. Moramo samo da sprečimo da Andrija bude u belgijskom zatvoru gde mu je ugrožen život. Što se tiče suđenja, spremni smo u svakom trenutku da se sudimo. U Belgiji ili u Srbiji, svejedno, samo da nam daju za šta ga terete, da taj dokaz odmah oborimo i da dobijemo oslobađajuću presudu.

Zbog čega mislite da mu je život ugrožen?

Ako ga neko obeleži da je ubio nekog Albanca, podrazumeva se da mu je ugrožena bezbednost. Imajući u vidu strukturu zatvorenika u zatvoru u Belgiji i status koji bi Andrija tamo imao, sigurno je da mu je život tamo ugrožen.

Veljko Delibašić i Andrija Drašković (foto: K.Vojvodić)

Veljko Delibašić i Andrija Drašković (foto: K.Vojvodić)

Savetovali ste Draškovića da pobegne, tj. da napusti Split. Kako to komentarišete, s obzirom da se taj čin može podvesti pod krivično delo?

Nismo mu rekli da beži, samo smo rekli – Andrija, nemoj da ideš u Belgiju, tamo ti je život ugrožen. Ja tvrdim da ne postoji nijedno krivično delo u Krivičnom zakoniku Srbije koje je Andrija izvršio time što nije otišao u Brisel. Dali smo mu činjenice, podatke i argumente zašto to ne treba da radi i on je prihvatio naš savet.

Kakav je status slučaja za šverc cigareta u Italiji, u kom je Drašković optužen?

To je slučaj od pre 15 godina, tada je podignuta optužnica. On je zbog toga tri meseca proveo u pritvoru u Frankfurtu i tri meseca u Italiji. Italijani su ga pustili i obustavili postupak protiv njega. Dakle, nije kriv i slučaj je završen pre više od pet godina.

U pismu ste nas optužili da pripremamo medijsku hajku protiv Draškovića, što nije tačno. Odakle Vam ta informacija i zašto ste tako nešto objavili?

Kao što i Vi kao ozbiljan novinar nikada ne biste odali sagovornika, ne mislite valjda da sam ja neozbiljan da otkrijem svoj izvor informacija? Kada budete objavili bilo šta pozitivno za Andriju, ja ću se javno izviniti i Vama i Vašoj organizaciji.

 

Comments are closed.