Dosta je bilo: Tužilaštvo da ispita ministra Popovića

Dosta je bilo: Tužilaštvo da ispita ministra Popovića

Pokret „Dosta je bilo“ zatražio je od tužilaštva da hitno sprovede istragu u vezi sa „sakrivanjem imovine vredne najmanje 100 miliona dolara“ ministra Nenada Popovića.

Piše: Vesna Radojević

„Od Poreske uprave Srbije tražimo da sprovede unakrsnu proveru imovine, zbog sumnje da je poslovanjem preko ofšor kompanije Popović izvršio krivično delo pranja novca, izbegavanje plaćanja poreza i skrivanje vlasništva”, naveo je pokret u saopštenju objavljenom na svom sajtu.

Pokret je podsetio da je Popović 2005. učestvovao u privatizaciji „Minela“. On je kupio šest „Minelovih“ fabrika koje su bile veliki izvoznici i snabdevači EPS-a: „Minel eop“, „Minel transformatori“, „Minel trafo“, „Minel fepo“, „Minel elektrogradnja“ i „Minel kontaktne mreže“.

„Nekoliko godina kasnije, Popović je založio celokupnu imovinu ’Minela’, uzeo kredite od banaka, taj novac izvukao preko ofšor firmi i pustio ’Minel’ u stečaj“, stoji u saopštenju.

KRIK je danas objavio da se Popović pojavljuje u dokumentima koja su procurila iz više ofšor destinacija. Priču sa detaljima o Popoviću, kao i prateću dokumentaciju, KRIK će objaviti u narednim danima.

Projekat „Rajski papiri“ otkriva veze više od 120 svetskih političara sa ofšor kompanijama. Tu su podaci o poslovanju najbližih saradnika svetskih lidera – američkog predsednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, engleske kraljice, poznatih muzičkih zvezda poput Madone i Bona Voksa, velikih korporacija među kojima su „Nike“ i „Apple“, kao i jednog od osnivača kompanije „Microsoft“.

Procurela dokumenta dobio je nemački list „Zidojče cajtung“ i podelio ih sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i sa više od 380 novinara u 67 država. Među 96 medija koji učestvuju u projektu „Rajski papiri“ (Paradise Papers) je i KRIK, koji je analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom.

Pročitajte koji se srpski državljani pominju u „Rajskim papirima“

1 Comment

  1. shahista kaže:

    Treba da plati MIGOVE.