Dokument Vlade otkriva kako je 14 miliona evra poklonjeno „Air Serbia“

Dokument Vlade otkriva kako je 14 miliona evra poklonjeno „Air Serbia“

Zaključak Vlade Srbije iz novembra ove godine, do čije kopije su došli novinari KRIK-a, otkriva da je avio-kompaniji „Air Serbia“ iz državne kase poklonjeno 11,7 miliona evra da pokrije prošlogodišnje gubitke leta Beograd – Njujork i još 2,3 miliona evra za gorivo ove godine. Dokument demantuje izjave političara iz vrha vlasti da je kompanija profitabilna i da se prekinulo sa davanjem državne pomoći, dok sagovornici KRIK-a kritikuju ovakav način trošenja novca građana.

Piše: Dragana Pećo

Novinari KRIK-a došli su do kopije zaključka Vlade koji je u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija zaveden 7. novembra ove godine, a koji svedoči da se novcem poreskih obveznika pomaže rad „Air Serbia“. Dokument je donet po hitnom postupku i otkriva da je 14 miliona evra iz budžeta uloženo u avio-kompaniju tokom 2017. i 2018. godine kako bi se pokrili gubici leta za Njujork i troškovi goriva na drugim linijama.

Avio-prevoznik „Air Serbia“, u kojoj vlasništvo dele arapski „Etihad“ sa 49 i Republika Srbija sa 51 odsto, godinama posluje zahvaljujući subvencijama države.

Iako su predstavnici vlasti ranije tvrdili da će prestati da kompaniji poklanjaju državni novac, to nije učinjeno. Ovo potvrđuju novinarska otkrića, uključujući i dokument čiju sadržinu objavljujemo.

Zaključak Vlade o subvencijama „Air Serbia“

Kako otkriva zaključak do kojeg su došli novinari KRIK-a, Vlada je 27. decembra 2017. sa „Air Serbia“ sklopila Ugovor o uslovima korišćenja finansijskih sredstava.

Samo dan kasnije 14 miliona evra iz državne kase uplaćeno je na račun „Air Serbia“. Novac je uplatilo Ministarstvo privrede, piše u zaključku.

Planirano je da se ovaj novac, kako je opisano u dokumentu, iskoristi „isključivo za svrhe finansiranja troškova linije JFK (let iz Beograda za Njujork)“.

Od ukupno 14, „Air Serbia“ iskoristila je 11,7 miliona evra da pokrije gubitke koje je imala tokom 2017. godine na ovoj neprofitabilnoj ruti .

Nakon toga, preostalo joj je oko 2,3 miliona evra.

Vlada je zato prošlog meseca ovim zaključkom odobrila zahtev „Air Serbia“ da preostali novac zadrži i dozvolila joj da ga potroši na gorivo.

U zaključku Vlada konstatuje da se cena avio-goriva na svetskom tržištu drastično povećala i time „uticala negativno na rezultat profitabilnosti rute (Beograd-Njujork) u 2018. godini“.

U dokumentu se dalje navodi: „…u skladu sa zahtevom (Air Srbija), predloženo je da se izvrši prenamena sredstava u iznosu od 2.252.081 evra, te da se iskoriste za pokriće … pre svega troškova goriva nastalih po osnovu obavljanja redovnog saobraćaja tokom 2018. godine“.

Dokument do kojeg je došao KRIK pokazuje da tvrdnja da „Air Serbia“ uspešno posluje nije tačna, ističe ekonomista i stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević. On tvrdi i da finansijski izveštaji ove kompanije ne prikazuju pravo stanje.

Problematični let za Njujork
Kada je direktan let iz Beograda za Njujork promovisan 2016. godine, državni zvaničnici nisu krili da on u početku neće biti profitabilan. Donedavni generalni direktor „Air Serbia“ Dane Kondić, koji je krajem 2017. podneo ostavku na tu funkciju, tvrdio je da će linija postati isplativa za dve godine. To se, međutim, nije dogodilo i država je nastavila da pomaže ovaj let novcem građana.

„Država toleriše njene gubitke i na razne načine ubacuje novac kako bi te gubitke sakrila“, kaže Kovačević za KRIK.

Nemanja Nenadić iz nevladine organizacije „Transparentnost Srbija“ napominje da je ugovor o dodeli pomoći koji je Vlada sklopila sa „Air Serbia“ morao da prođe kontrolu nadležne Komisije za dodelu državne pomoći.

S obzirom da na sajtu Komisije nema objava o ovoj pomoći, kako navodi Nenadić, Komisija o njoj verovatno nije ni odlučivala, dok je od javnosti namerno sakriveno da budžetski novac odlazi „Air Serbia“.

„Verujem da su razlozi za takvo skrivanje pre svega marketinške prirode, budući da je ranije bilo najavljeno da će ’Air Serbia’ početi da radi na tržišnoj osnovi, bez pomoći države, a da se to nije dogodilo“, kaže Nenadić za KRIK.

Od Komisije do danas nije stigao odgovor na pitanja novinara KRIK-a da li je odobreno da se iznos od 14 miliona evra iz budžeta pokloni „Air Serbia“.

Iz kabineta premijerke, ministarstva privrede i ministarstva finansija nisu odgovorili na pitanja KRIK-a o ulaganju države u avio-kompaniju.

Dugogodišnje subvencionisanje

Ranijih godina „Air Serbia“ je dobijala i novčanu pomoć u vidu otpisivanja dugova. Tako je Aerodrom „Nikola Tesla“, koji je vlast nedavno dala pod koncesiju, oprostio milione evra koje mu je „Air Serbia“ dugovala, o čemu je ranije pisao KRIK.

Tajni poslovni aranžman
Svi detalji ugovora koji je država 01. avgusta 2013. sklopila sa „Etihadom“ i dalje nisu poznati. BIRN je objavio nacrt ovog ugovora prema kojem je država, sem preuzimanja dugovanja, pristala da uplati 100 miliona evra u „Air Serbia“ – dok je strani partner uložio 40 miliona u vidu zajma.

Finansijski izveštaj „Air Serbia“ za 2017. godinu takođe ne govori u prilog njenom uspešnom poslovanju. Kompanija je zaradila svega 16 miliona evra – što je manje od iznosa koji je država uložila u nju.

Prema finansijskom izveštaju, tokom te godine donacije države iznosile su 20 miliona evra, kako je Insajder ranije pisao.

Insajder je nedavno objavio i da je u republičkom budžetu za 2019. isplanirano da država finansijski pomogne „Air Serbia“ i naredne godine, ali iz tog dokumenta nije jasno po kom osnovu i sa koliko novca će država pomoći rad ove kompanije.

4 Comments

  1. Arapin aca kaže:

    Bolje da su otkupili od Arapa i nastavili da ulazu…sutra ce oni jeftino sve nam uzeti kao njihovo…izvore vode su im vecinu poklonili tako da jedna avio kompanija ni manje ni vise…a gradjani Srbije ce se voziti 30godina starim boinzima ..a Etihad ce ulagati u privatne avione za svoje potrebe…odnositi nade zito i blaga Srbije, ….ehhh, Srbijo!

  2. Valerina kaže:

    Uh sunce ti tvoje a nema za povecanje Vucicu najnizi penzija dajes ko budalama 3000. Din sramota majke mi a penzionisani sam invalid iz drzavne sluzbe mins. Finansija .

  3. Mira kaže:

    Pa zar nisu prosle godine otpustili 30-ak zaposlenih i zatvorili poslovnice kako bi pozitivno poslovali?

  4. Ja zivim i new Yorku i putujem bar 2 puta godisnje za Beograd ali ne sa nasom kompanijom i karta mi je uvek duplo jeftinija zbog 2do 3 sata cekanja u gradovima po evropi a iz tih gradova za Beograd vozi air srbija.Ne razumem?