Dokazi protiv Lazarevića odbačeni, suđenje odloženo

Dokazi protiv Lazarevića odbačeni, suđenje odloženo

Branko Lazarevi (foto: KRIK)

Apelacioni sud je odlučio da se snimci prisluškivanih razgovora ne prihvate kao dokaz protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića.

Piše: Bojana Jovanović

Optuženima je danas uručena odluka Apelacionog suda – da prisluškivani razgovori ne mogu da se koriste kao dokaz na suđenju Branku Lazareviću. Podsećamo, ovi razgovori bili su ključni dokazi tužilaštva da je Lazarević odavao poverljive podatke Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu, saradnicima narko-bosa Darka Šarića.

Na današnjem suđenju došlo je i do rasprave između predsednika sudskog veća Danka Lauševića i tužioca Saše Ivanića. Sudija se osvrnuo na žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal protiv njegovog rešenja o odbacivanju dokaza.

„Smatram potpuno neprimerenim način na koji se tužilaštvo izjasnilo o predsedniku veća i Višem sudu“, rekao je Laušević citirajući delove žalbe u kojima piše da je „stav suda potpuno pogrešan i nezakonit“ i da je „nonsens“.

„Potpuno neovlašćeno ulazite u analizu žalbe“, odgovorio je tužilac Ivanić, nakon čega mu je sudija oduzeo reč.

Sudija Laušević, koji je odbacio dokaze protiv Lazarevića, predsedavao je i veću koje je donelo oslobađajuću presudu Dačićevim saradnicima u slučaju „kofer“ 2010. godine.

Na zahtev advokata odbrane suđenje je odloženo kako bi imali dovoljno vremena da pripreme odbranu u odnosu na ono što je ostalo dokaza. Prema najavi odbrane, advokati će u nastavku suđenja pokušati da uruše kredibilitet dva svedoka – biznismena Mileta Jerkovića i kriminalca Draška Vukovića.

Jerković je svedočio o tome da mu je optuženi Štrbac, advokat Darka Šarića, govorio kako dobija poverljive informacije od Lazarevića. Svedok Vuković ispričao je da mu je jedan od šefovaa kartela Dragan Dudić rekao da grupa dobija informacije iz MUP-a, ali nije rekao od koga tačno.

„Imam poruku za tužioca – da odmah odustane od postupka“, rekao je advokat Velislav Milutinović koji zastupa Rodoljuba Radulovića, protiv koga se vodi još jedan postupak zbog sumnje da je kao deo grupe narko-bosa Darka Šarića organizovao međunarodni šverc 1,8 tona kokaina.

Suđenje je zakazano za kraj marta, kada će sudsko veće odlučivati o tome da li će odbaciti još jedan deo dokaza tužilaštva. Branko Lazarević i Radovan Štrbac izjasnili su se da neće iznositi odbranu dok sud ne donese konačnu odluku o dokazima protiv njih.

Iako suđenje traje već dve godine, ovaj postupak nije mnogo odmakao – tokom prošle godine optuženi su se pred sudom pojavili svega osam puta.

Snimci susreta

Prema optužnici, Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova grupe prisluškuju i snimaju. Nakon toga prestala je komunikacija između Radulovića i Šarića na do tada korišćenim telefonskim brojevima, piše u optužnici. Sa Radulovićem razgovarao je i tadašnji ministar policije Ivica Dačić, u vreme kada se protiv Radulovića vodila međunarodna istraga za šverc kokaina.

Tužilaštvo u optužnici ne citira sadržinu razgovora, ali tvrdi da oni dokazuju da je Lazarević Šarićevim saradnicima saopštavao šta preduzima policija. S obzirom da su snimci isključeni iz dokaza, javnost neće moći da sazna sadržinu ovih razgovora.

KRIK je u septembru 2015. objavio i video snimke na kojima su zabeleženi Radulovićevi susreti sa Dačićem i Lazarevićem, ali i sa Dačićevim savetnikom Ivicom Tončevim i Lazarevićevim zamenikom Vanjom Vukićem. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Dačićeva uloga ostala je nepoznata. Tužilaštvo ga nije ni saslušalo u vezi sa njegovim kontaktima sa Radulovićem.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

Nezavisno istraživačko novinarstvo zahteva dosta posvećenosti, teškog rada, vremena, ali i novca. Više detalja o tome kako da nas donirate možete pronaći ovde.

3 Comments

 1. Rastko Ilić kaže:

  Zgrožen sam opisanim ponašanjem tužioca kao i vokabularom koji je koristio. Ovo nije 1945, 1948 ili 1952 da može tako kako je zamislio… a ako se baš puno nervira neka popije nešto, biće mu lakše.

  • lala kaže:

   A nisi zgrožen time što sud nije uzeo u obzir tonski snimak?

   • Rastko Ilić kaže:

    Prvo ne poznajemo se pa ne možemo da budemo na „ti“. Drugo, ne interesuje me budalaštine tužilaštva koje je na osnovu 2 lažna iskaza 2 lažna svedoka (od kojih je Jerković osuđivani kriminalac), sastavilo kulu od karata koja se logično urušila pod težinom argumenata odbrane. Posebno ističem vrsnog advokata Verana Zečara, koji je narodski rečeno počistio patos sudnice sa tužiocem i njegovom falš retorikom. Sa aspekta struke posao mu i nije bio težak jer sva validna pravna argumentacija je u potpunosti na strani odbrane. A da sam apsolutno u pravu svedoči i sam optužni predlog u delu – …Neutvrđenih dana, neutvrđen broj puta kao član OKG počinio krivično delo odavanja naročito poverljivih podataka… Nema tu ničeg konkretnog, zato se tužilac i našao u nebranom grožđu.