Dojčinoviću priznanje „šampion u borbi protiv korupcije“

Dojčinoviću priznanje „šampion u borbi protiv korupcije“

Dojčinović prima priznanje

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović dobitnik je priznanja „šampion u borbi protiv korupcije“ koje treću godinu zaredom dodeljuje američki Stejt department. Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je da je Dojčinović, kao i ostali nagrađeni istrajali u svom poslu uprkos zastrašivanju, uznemiravanju i pretnjama.

Piše: Bojana Pavlović

Dojčinoviću je priznanje uručeno na ceremoniji u Vašingtonu na Međunarodnoj konferenciji za borbu protiv korupcije, a osim njega nagrađeno je još sedam „šampiona u borbi protiv korupcije“ iz različitih zemalja. Američki državni sekretar Blinken istakao je zasluge ovogodišnjih dobitnika i iskazao „poštovanje i zahvalnost“ za njihov rad. 

„Dolazite iz različitih zemalja, radite u različitim institucijama i suočavate se sa različitim izazovima. Ali ima nekoliko stvari koje vas spajaju – svi ste istrajali u svom poslu uprkos zastrašivanju, uznemiravanju i pretnjama. Saslušavani ste, privođeni, označeni kao državni neprijatelji i agenti stranih vlada, saradnici kriminalaca… Ali ste odbili da odustanete zbog svoje posvećenosti pravdi i sunarodnicima“, rekao je Blinken. 

Blinken je podsetio da je Dojčinović na čelu tima novinara zaslužan za stvaranje javne i pretražive baze podataka koja je osnov za istraživanje drugim novinarima, aktivistima, tužiocima i običnim građanima u obelodanjivanju nezakonitosti i korupcije. 

Prilikom uručenja nagrade istakao je da je Dojčinović svojim istraživanjem razotkrio korupciju i organizovane kriminalne grupe i uticao na svest građana o štetnim posledicama korupcije u srpskom društvu.  

Stejt department uručuje ovu nagradu treću godinu zaredom istaknutim pojedincima koji su svojim radom doprineli borbi protiv korupcije. 

“Stejt department podržava novinare i nevladine aktere koji promovišu transparentnost i zalažu se da korumpirani pojedinci snose odgovornost… Čast nam je što radimo sa ovakvim pojedincima u cilju pobede nad korupcijom”, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Comments are closed.