Dojčinović: Zbog novinarstva mi zabranjen ulazak u UAE i Rusiju

Dojčinović: Zbog novinarstva mi zabranjen ulazak u UAE i Rusiju

Stevan Dojčinović (foto: KRIK)

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović siguran je da mu je ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i u Rusiju zabranjen zbog posla kojim se bavi jer je, kako navodi, obe zemlje posećivao samo iz profesionalnih razloga. Dojčinović je jutros deportovan iz UAE, a u sličnoj situaciji bio je i pre četiri godine kada mu nije dozvoljeno da uđe u Rusiju. 

Piše: Milica Vojinović

„Ja mislim da je jasno da su oba događaja u vezi sa mojim poslom jer ne postoji nijedan privatni razlog zbog kog bi me neko deportovao“, ističe Dojčinović i podseća da je u UAE otišao kako bi govorio na konferenciji Ujedinjenih nacija, dok je pre nešto više od četiri godine u Rusiju putovao da bi držao novinarske treninge.

On navodi da je tokom dvanaestočasovnog čekanja na aerodromu u Abu Dabiju dobio i indirektnu potvrdu ovoga.

„Sećam se da sam tokom noći ćaskao sa jednim policajcem koji je bio prijatan i u jednom trenutku sam ga pitao: ’Zašto me izbacujete iz zemlje? Nisam nikakav kriminalac i nikad ranije nisam bio ovde.’ On me je pitao čime se bavim, a kada sam rekao da sam novinar, uz osmeh mi je odgovorio da je u nekim zemljama to gore nego da ste kriminalac“, priča urednik KRIK-a.

Pošto su mu policajci rekli i da je na „crnu listu“ ove zemlje stavljen na zahtev neke druge vlade, Dojčinović dodaje da ne zna „da li Rusija, ili naša vlada u krajnjem slučaju ima veze sa ovim“, ali navodi da će pokušati da sazna više u vezi sa ovim slučajem.

Konferencija Ujedinjenih nacija na kojoj je trebalo da učestvuje u Abu Dabiju jedan je od najvećih svetskih događaja čija je tema borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, a urednik KRIK-a ističe da mu je žao što neće biti u prilici da tamo govori.

„To je jedan jako značajan događaj, pogotovo jer se održava u Emiratima. U svom govoru hteo sam da objasnim vezu ove zemlje sa Srbijom i veoma mi je žao što to nisam ispričao tamo. Hteo sam kroz slučajeve ‘Beograda na vodi’ i Siniše Malog da pokažem kako ti koruptivni odnosi funkcionišu.“

„Ne očekujem da se Srbija založi za moj slučaj“

Dojčinović kaže da ne očekuje da će u ovom slučaju vlada da se založi za njega.

„Prošli put kada se isto dogodilo sa Rusijom upravo (ministar spoljnih poslova Ivica) Dačić je rekao da ne može čak ni da ih pita tako nešto“, kaže Dojčinović.

Podseća da je naša vlada veoma bliska sa UAE-om i da „ne veruje da će praviti problem sa njima u vezi sa ovim slučajem“.

„Ako se nešto bude saznalo to će biti u toku ove konferencije i na insistiranje nekog drugog.“

Urednik KRIK-a, podsetimo, juče je zadržan na aerodromu u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata odmah nakon što je sleteo u ovu zemlju kako bi govorio na panelu o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Bio je pod policijskim nadzorom 12 sati nakon čega je prvim letom vraćen za Beograd, bez jasnog obrazloženja. 

Slično mu se dogodilo i 2015. godine u Rusiji gde je čak bio pritvoren pre deportovanja za Srbiju. Ni tada nije dobio jasno objašnjenje zašto mu je ulazak u zemlju zabranjen.  Jedini odgovor poslala mu je ruska tajna služba FSB, koja je u pismu samo navela da Dojčinovića smatraju “pretnjom po nacionalnu bezbednost i javno zdravlje”.

Pogledajte video:

Comments are closed.