DJB: Tužilaštvo da ispita nabavku elektronskih dnevnika

DJB: Tužilaštvo da ispita nabavku elektronskih dnevnika

Ministar Mladen Šarčević (foto: N1)

Pokret „Dosta je bilo“ zatražio je od tužilaštva da ispita ko je odgovoran za nabavku elektronskih školskih dnevnika od 1,6 milona evra sprovedenu tako da je mogla da pobedi samo firma bivšeg poslovnog saradnika ministra Mladena Šarčevića, o čemu je pisao KRIK. DJB traži i da Agencija za borbu protiv korupcije istraži sukob interesa ministra Šarčevića.

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju objavljenom na sajtu, pokret traži da se ispita ko je u ministarstvu zloupotrebio položaj prilikom raspisavanja tendera na kom nijedna firma nije mogla da dobije posao, osim one čiji je direktor povezan sa ministrom Šarčevićem. Dalje se traži i da Agencija za borbu protiv korupcije istraži sukob interesa ministra Šarčevića.

„Svi uslovi tendera za kupovinu elektronskih dnevnika bili su takvi da se mogla javiti samo jedna firma, i to hrvatska firma ʼTeslaʼ koja je već sarađivala sa ministrom prosvete Šarčevićem dok je vodio privatnu školu. Da je bilo još kompanija u konkurenciji za ovaj posao, cena softvera za elektronske dnevnike bila bi mnogo niža“, piše u saoštenju.

Pokret napominje da podržava modernizaciju obrazovanja, ali je reč o nameštenom tenderu i da „u školama u Srbiji nema toalet papira i sapuna, krovovi cure, đaci nemaju salu za fiskulturu, a ministarstvo je odlučilo da nabavi elektronske dnevnike za neverovantih 1,6 milona.“

Ovo nije prvi put, piše dalje, da se javni interes prilagođava interesu jedne firme, a da cenu neodgovornosti države i partijskih veza preko kojih se izvlače pare iz budžeta – plaćaju roditelji i deca.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete sprovelo je krajem juna tender za nabavku elektronskih dnevnika za škole u Srbiji pod uslovima koji su odgovarali samo jednoj firmi, otkrili su novinari KRIK-a.

Firma „Tesla“, kojoj su uslovi nabavke bili prilagođeni, pobedila je na tenderu i dobila ugovor vredan 1,6 milion evra. Sa vlasnikom ove firme ministar Mladen Šarčević je ranije sarađivao.

Kompanija „Tesla“ godinu dana ranije ustupila je ministarstvu program u okviru pilot projekta digitalizacije obrazovanja. U junu ove godine raspisan je tender koji je tražio da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem.

Jedan od uslova bio je da na tenderu može da pobedi samo firma koja je u prethodne tri godine uvela sistem elektronskih dnevnika u minimum 50 škola u 10 različitih gradova Srbije. Dati su i nerealno kratki rokovi – elektronski dnevnici trebalo je da se isporuče do septembra, odnosno do početka ove školske godine.

Na tender se prijavio jedino konzorcijum koji su činili kompanija „Tesla“ i državne firme „Telekom Srbija“ i „MTS sistemi i integracije“ i pobedio.

Ministar Šarčević rekao je za KRIK da ne zna mnogo o javnim nabavkama, da se time bave njegove službe, kao i da sve procese u vezi sa digitalizacijom prati i odobrava kabinet premijerke Ane Brnabić. Dodao je i da je postupak nabavke bio čist.

Pročitajte: Elektronski dnevnici: Tender po merama firme Šarčevićevog saradnika

Comments are closed.