DJB podneo krivičnu prijavu protiv Vulina zbog pranja novca

DJB podneo krivičnu prijavu protiv Vulina zbog pranja novca

Pokret „Dosta je bilo“ (DJB) podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv ministra Aleksandra Vulina zbog pranja novca. Prijava je podneta na osnovu otkrića KRIK-a da ministar ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan.

Piše: Milica Vojinović

Pokret u krivičnoj prijavi predlaže nadležnom tužiocu da pokrene istragu, prikupi dokumentaciju, sasluša relevantne svedoke i da „ukoliko prikupljeni dokazi stvaraju osnovanu sumnju da je Vulin izvršio krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, prijavljenog optuži pred nadležnim sudom.“

„Dosta je bilo“ se u krivičnoj prijavi poziva na otkriće KRIK-a da ministar Vulin ne može da dokaže poreklo novca kojim je kupio stan u Beogradu.

„Vulin je kupio nepokretnost (stаn u Beogrаdu površine 107m2 i gаrаžno mesto, u ulici Gаjevа) zа 244.620 evrа. Zа više od 200.000 evrа od kupoprodаjne cene Vulin nemа dokаz o poreklu novcа, čime je stekаo, drži i koristi imovinu zа koju znа dа potiče od krivičnog delа“, piše u saopštenju DJB-a.

Podsetimo, kako je KRIK otkrio, stan od 107 kvadrata sa parking mestom koštao je Vulina i njegovu suprugu skoro 245.000 evra. Ministar je Agenciji za borbu protiv korupcije najpre prijavio stan uz objašnjenje da ga je stekao „prodajom imovine“. Jedina nekretnina, međutim, koju je ranije posedovao je jednosoban stan koji je prodao rođenom bratu za 38.000 evra.

Nakon što je Agencija zatražila dodatno objašnjenje u vezi sa poreklom više od 200.000 evra za kupovinu stana, Vulin je rekao da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Tužilaštvo za organizovni kriminal već je vodilo postupak protiv Vulina – nakon što im je Agencija za borbu protiv korupcije u decembru 2015. godine dostavila izveštaj o kontroli Vulinove imovine. Agencija im je izveštaj poslala sumnjajući da je ministar izvršio neko krivično delo.

Tužilaštvo je ispitivalo da li je Vulin prilikom kupovine stana zloupotrebio službeni položaj i primio mito. Posle dve godine, obustavilo je postupak rekavši da nema dokaza da je Vulin izvršio neko od ova dva krivična dela.

Pročitajte priču o Aleksandru Vulinu.

Pogledajte profil Aleksandra Vulina u bazi imovine političara.

Comments are closed.