Postupak protiv komunalnog policajca zbog incidenta sa KRIK-om

Postupak protiv komunalnog policajca zbog incidenta sa KRIK-om

Komunalni policajac briše fotografije KRIK-a

Posle jučerašnjeg incidenta na šetalištu kod kafića „Savanova“, kada su pripadnici Komunalne policije iz pratnje gradonačelnika nasrnuli na novinare KRIK-a i oduzeli im fotoaparat i telefon, biće pokrenut disciplinski postupak.

Piše: Slobodanka Knežević

Osim što su nezakonito obrisale snimke, osobe iz obezbeđenja nisu bile uniformisane, niti su želele da pokažu legitimaciju.

„Po nalogu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, načelnik Komunalne policije Nikola Ristić ispitao je slučaj u vezi sa incidentom. Protiv odgovornog biće podnet zahtev za pokretanje disciplinskog postupka uz predlog za suspenziju koju sprovodi Gradska uprava grada Beograda“, navodi se u saopštenju Komunalne policije.

pomoziteReagujući na incident, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je smenu načelnika Nikole Ristića i napomenulo da je ovo drugi napad pripadnika Komunalne policije na novinare. NUNS podseća da je u septembru prekinuto snimanje intervjua koji je snimala ekipa „Istinomera“, nakon čega su novinari fizički napadnuti.

U Zakonu o komunalnoj policiji navodi se da komunalni policajac privremeno može da oduzme predmet koji je „pribavljen, upotrebljen ili nastao kršenjem propisa iz delokruga Komunalne policije“.

NUNS ističe da brisanje snimaka ne spada u ovlašćenja nijednog organa Republike Srbije.

Propisano je i da komunalni policajac nosi službenu uniformu sa oznakama kada obavlja poslove, kao i da prilikom primene svojih ovlašćenja mora pokazati službenu legitimaciju.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali juče se javno izvinio novinarima KRIK-a zbog incidenta, osudio ponašanje komunalne policije.

4 Comments

 1. Kom pol kaže:

  Pokrenuce disciplinski postupak protiv komunalnog policajca pa Načelnik Ristić mu je i naredio i dao fotoaparat da obriše snimak!! I sad skida odgovornost sa sebe i kao ispitace sve a bio lično prisutan
  Strašno sta nam rade upropastise sve ono dobro sto smo uradili za ovaj Grad
  A tek Srdjan Ilic onaj sto kaže počelo postupanje…
  Molimo da policija i tužilaštvo ispita sta se u Makenzijevoj 31 dešava neko treba da odgovara

 2. Milos kaže:

  Snimajte lepo bilo kojom Nokia Lumiom i aktivirajte Microsoft OneDrive i cim uslikate ili zavrsite snimak, telefon vam automatski upload-uje taj fajl na vas one drive, a tamo ne mogu obrisati 😉

 3. Pera, Mika, Laza, Žika kaže:

  A zasto ste vi iz Krika uopste dali fotoaparat licu koje nije u uniformi i sa imenom? Ko ga j***, svaki huligan po ulici moze da ti trazi sta mu padne na pamet, zar treba da mu das to?

 4. Dragan, Niš kaže:

  Zašto baratate terminom komunalni policajac.Zna se kako izgleda komunalni policajac na radnom mestu i kako treba da se legitimiše i postupa.Ova lica treba nazvati i prijaviti,podneti prijavu,kao na obične huligane koji su neovlašćeno i nezakonito otela tuđu imovinu,pretila i brisala materijal.A taj ko ih je doveo na to mesto neka ih zove kako hoće a ako se pokaže da im je to naredio,s obzirom da se sve dešavalo u radno vreme,onda i on treba da snosi odgovornost.Jasno kao dan ne treba biti ni advokat ni pravnik da se to utvrdi.Samo državni organi treba da rade svoj posao i pokažu da ne zavise od aktuelnih političara i da se jednaka prava svim građanima moraju obezbediti.