Direktorka osumnjičena da je oštetila Etnografski muzej za 14 miliona dinara

Direktorka osumnjičena da je oštetila Etnografski muzej za 14 miliona dinara

Etnografski muzej

Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković uhapšena je zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj i nameštala javne nabavke čime je oštetila muzej za više od 14 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Piše: Milica Vojinović

Menković je osumnjičena da je od avgusta 2014. godine do danas nalagala da se novac sa računa Etnografskog muzeja uplaćuje na račune privatnih preduzeća iako nije postojala poslovna saradnja sa njima, navodi MUP.

Na taj način muzej je oštećen za 13.678.898 dinara.

Kako piše u saopštenju, odgovorna lica firmi izdavala su lažne fakture muzeju. Nakon što su dobijali novac, podizali su ga sa računa i u kešu predavali službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući proviziju za sebe.

Osim direktorke muzeja uhapšeni su i predstavnici firmi kojima je novac uplaćivan: Željko Marković, vlasnik preduzetničke radnje „Home art“, Ranka Dedović, odgovorno lice omladinske zadruge „Gaudeamus“, Predrag Martinović, vlasnik agencije „New Rey“, kao i Igor Šebešćan, vlasnik firme „Sebastian MBI“. Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Krivična prijava biće podneta protiv još 59-ogodišnje žene sa kojom je, kako policija sumnja, Menković namestila javnu nabavku krajem prošle godine. Naime, znajući da je procenjena vrednost javne nabavke 492.000 dinara, ona je naložila radniku da osumnjičenoj ženi dostavi podatke u vezi sa ovom javnom nabavkom.

Nakon što su se na javnu nabavku javila tri pravna lica, izabrana je agencija čiji je vlasnik sin osumnjičene žene, koji je dostavio ponudu samo za dve hiljade manju od procenjene vrednosti, navodi MUP.

Pošto Etnografski muzej nije imao potrebu za angažovanjem ovakve vrste, oštećen je 490.000 dinara, za koliko je izabrana agencija ostvarila imovinsku korist, navode iz policije.

1 Comment

  1. IgorO kaže:

    Pa Srbija je puna ovakvih naprednjačkih kadrova. Evo u Pošti onolika žena pa joj dlaka sa glave ne fali. Eno u Javnoj rasveti namešten tender za novogodišnju rasvetu,kupuju se imbecilne fontane i jarboli,organizuju idiotski koncerti,rasipa se na sve strane i nikom ništa dok uživaju zaštitu. Kada padnu u nemilost velikog AV,onda ih puštaju niz vodu.